U Jílkové jako ve středověku: Za monogamii a zákaz antikoncepce

28.10.2011 5:15

Děti by si měly dávat pozor na cizí lidi, co je chtějí na ulici osahávat, na antikoncepci a na víc než jednoho sexuálního partnera v životě. K tomu dospěly komentáře odpůrců povinné sexuální výchovy ve školách v debatě čtvrtečního pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové.

U Jílkové jako ve středověku: Za monogamii a zákaz antikoncepce
Foto: Repro ČT
Popisek: Sexuolog Petr Weiss v pořadu Máte slovo u Michaely Jílkové

Moderní divák si v debatě musel občas připadat jako v Říši divů. Nebo ve středověku. Nebo možná jako v americké kolonii Amišů, kteří se dobrovolně vzdali elektřiny, vyznávají ideu, že žena je muži absolutně podřízena, a staletí nosí stejný styl oblečení. Argumenty opůrců povinné sexuální výchovy v českých školách mnohdy zkrátka vůbec neodpovídaly současné české realitě.

Fakt, že nejzaručenější ochranou proti pohlavním chorobám, je jediný sexuální partner za život, je chtě nechtě v moderní době přežitý. "To je váš ideál, je to moc krásný ideál, ale v praxi to tak není. Jen tři procenta Čechů mají za život jediného sexuálního partnera. A tři procenta není hodně," pokoušel se oponovat sexuolog Petr Weiss.

"Nesmíme přestat prosazovat ideály," namítal otec čtyř dcer, očividně přísný asketa Marian Korčák. Abstraktní stát podle něj nemá dětem vnucovat, jak mají vnímat sex. "Poskytování informací není vnucování, pane Korčáku," snažil se ho umírnit sexuolog. Ovšem marně.

Říkám jim: cizím se nenechte osahávat. No jo, ale nejvíce zneužívají známí

Pro zastánce sexuální výchovy jsou klíčové tři oblasti, o kterých by děti měly vědět - sexuální zneužívání, pohlavní choroby a nechtěné těhotenství. Zběžně řečeno, odpůrci mají na všechna témata odpovědi: nenechat se osahávat na ulici cizím člověkem, mít jen jednoho sexuálního partnera a sex provozovat pouze za účelem rozmnožování.

Senátorovi za ČSSD Marcelu Chládkovi se zdálo nesmyslné zejména to, že odpůrci nechtějí s dětmi mluvit o sexuálním zneužívání. "Vy jste tam (v návrhu koncepce výuky sexuální výchovy na školách - pozn. redakce) vyškrtli i to, že se nemá mluvit o sexuálním zneužívání - že oběť si má požádat o pomoc, až když se to stane. Tyhle případy ale často končí i smrtí toho dítěte. To nemají děti podle vás dopředu vědět o tom nebezpečí?"

"Jistěže mají," oponoval Korčák. "Já svým dětem řekl, že v případě, že je osloví na ulici cizí člověk a začne se jich dotýkat, ať utíkají." Na to reagoval sexuolog Weiss bodře: "Bohužel ovšem jsou podle statistik děti nejčastěji zneužívány někým ze známých nebo z rodiny. Celkem osm procent Češek je v mládí zneužíváno a ve většině případů je zneužívatelem otec."

"Nejlepší ochrana je přeci vědět, o co jde, co se může stát, a čemu se vyhnout," přitakal Chládek.

Sex by měl sloužit jen k plození dětí

Podle Korčáka by se sex neměl už před dětmi zbytečně vyprazdňovat. K tomu vede prý zejména používání antikoncepce. Ta totiž budí dojem, že styk "nic není". Ten by přitom primárně měl sloužit k plození dětí. Bojovnice za práva rodičů Jana Jochová Trlicová Korčáka ještě doplnila: hormonální antikoncepce je podle ní navíc nebezpečná, proto ji ona sama také nevyužívá.

"Po revoluci u nás vůbec nejvýrazněji na světě klesl počet interupcí, víte proč?" reagoval sexuolog. "Kvůli stoupajícímu počtu žen užívajících hormonální antikoncepci. A to je přece skvělé, že ubylo potratů."

Odpůrci i zastánci sexuální výchovy se nicméně shodli na tom, že by měla být vyučována s důrazem na vztahy a rodinu, nikoli bezúčelně. Zástupkyně studentů navíc zdůraznila další věc, která by byla pro úspěch sexuální výchovy podle všecho klíčová - vyučovat by ji měli externí specialisté, nikoli učitelé. Ti ji totiž vyučují různě a mnohdy neprofesionálně.

Sledujeme pořad Máte slovo:


Foto: Repro ČT


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: par

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…