ÚOHS zasahoval: Rostlinářům dal pokutu 80 tisíc

02.06.2011 9:51

Státní rostlinolékařská správa nezákonně v letech 2008 a 2009 dělila zakázky na právní služby. Teď za to dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 80 tisíc korun. Hrozila jí přitom pokuta více než půl milionu korun. Rozhodnutí je přitom pravomocné, uvádí ČTK.

ÚOHS zasahoval: Rostlinářům dal pokutu 80 tisíc

Státní rostlinolékařská správa tendry zadávala jako zakázky malého rozsahu, na které nemusela vypisovat otevřenou soutěž. Ve správním řízení se hájila tím, že například poradenství v oblasti veřejných zakázek je specializovanou činností. Další z tendrů na komplexní audit byl podle zadavatele jednorázovou zakázkou. ČTK to zjistila z webu antimonopolního úřadu.

"Vzhledem k tomu, že se jednalo o aktuální specifickou potřebu zadavatele, nemohlo dojít k dělení veřejné zakázky," argumentuje Státní rostlinolékařská správa v aktuálním rozhodnutí ÚOHS.
    

Antimonopolní úřad se s argumentací zadavatele neztotožnil. Postup rostlinolékařské správy přitom mohl výrazně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. 
    

„Ze strany zadavatele nesmí dojít k obcházení zákona, tedy k záměrnému dělení veřejné zakázky za účelem jejího postupného zadávání méně formálnějšími postupy či za účelem vyhnutí se postupu podle zákona," uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.  

Co se týče výše pokuty, pak ÚOHS posuzoval hlavně rok 2009, kde objem těchto zakázek přesáhl deset milionů korun.

ÚOHS při vyměření výše pokuty vzal v úvahu mimo jiné i skutečnost, že zadavatel v polovině roku 2009 odstoupil od mandátních smluv uzavřených s advokátní kanceláří KŠD Šťovíček.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…