ÚS může po škrtech řešit i ozbrojence v ČT, tipuje Wagnerová

14.03.2011 20:59

Místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová v pondělním pořadu Hydepark odhadla, že po sociálních škrtech, které instituce zrušila, se příště může zabývat třeba i zásahem ozbrojenců v ČT.

ÚS může po škrtech řešit i ozbrojence v ČT, tipuje Wagnerová

„Česká televize si může podat ústavní stížnost k Ústavnímu soudu a v ní může zpochybňovat - bude-li se tak cítit - že byla tím zásahem porušena některá její základní práva," uvedla Wagnerová v pořadu.

Více o tématu ozbrojenci v ČT


Ozbrojenci vtrhli do budovy zpravodajství ČT v pátek večer s cílem odnést si dokument redaktora Karla Rožánka k případu exšéfa vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Listinu nenašli, odnesli si však řadu jiných předmětů. Zásah otřásl nejen armádou, ale i pozicí šéfa obrany Alexandra Vondry (ODS).

Hlavním tématem pondělní diskuze v České televizi bylo ale pondělní rozhodnutí ÚS. Ten totiž zasadil mnoha aférami zmítané vládě další ránu. Dal  za pravdu ČSSD a zrušil balíček vládních sociálních škrtů.

Vláda dostala "za uši" 

Soud odmítl zejména to, jakým způsobem vláda Petra Nečase loni na podzim v režimu legislativní nouze prosadila sociální škrty - omezení porodného či nemocenské.

Vláda ale od ústavních soudců dostala čas, aby škrty prosadila znovu - do konce roku 2011. Jinak nebudou platit.

Ke zdůvodnění nálezu Ústavního soudu ZDE


A rozhodnutí Ústavního soudu obhajovala v pondělním Hydeparku právě Wagnerová. Ta stejně jako ve svém odpoledním projevu, kdy závěr soudu zdůvodňovala, hovořila velmi monotónním, až uspávacím hlasem. A příliš mnoho nového nesdělila.

Na řadu dotazů pátrajících po důvodech rozhodnutí Ústavního sodu a jeho kompetencí, totiž odpovídala víceméně podobně.

ÚS prý rozhodl ve prospěch občanů

"Nemohli jsme připustit, aby vznikla občanům tohoto státu škoda, proto jsme odložili účinnost toho zákona na poslední den tohoto roku," začala svou tradičně rozvláčnou řečí Wagnerová vysvětlovat důvody, proč se soud postavil proti vládě.

Ke zrušení koaličního balíčku se podle ní soudní instituce rozhodla, aby snížila negativní dopady způsobu, jakým byl přijat. "Pokud je vadný ten proces, kterým se ten zákon přijímá, nemůže být dobrý ani ten zákon samotný," pokračovala obecnými frázemi.

Rozhodnutí ÚS dále obhajovala demokratickými a dalšími aspekty státu. "Jsme liberální stát a máme sociální aspekty, teprve ty umožňují realizaci základních práv všem," uzavřela  místopředsedkyně soudu.

Více čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…