Učitelé: Jde nám o život, na stávku nemáme čas. Odborář je zoufalý

07.12.2011 16:59

Přes dva tisíce učitelů se zapojilo do výstražné stávky ve Zlínském kraji. Týkala se asi třetiny škol. Vedení odborového svazu to ale za úspěch rozhodně nepovažuje. Daleko lepší by bylo, pokud by ke stávce vůbec nemuselo dojít. „Jsem z toho už zoufalý. Úspěchem je každá stávka, která se nemusí zrealizovat. Nejdřív se má jednat a pak protestovat. Oslovovali jsme premiéra, aby z dnešního jednání stáhnul nařízení vlády o zrušení věkového automatu, marně," uvedl Pavel Štěpán, předseda Krajské rady odborového svazu pro ParlamentníListy.cz.

Učitelé: Jde nám o život, na stávku nemáme čas. Odborář je zoufalý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

 Kvůli zrušení věkového automatu by totiž přestali být pedagogové odměňováni podle délky praxe.

Hrách končí na stěně

„Je to jako když házíme hrách na stěnu. Takové rozhodnutí může způsobit anarchii," rozčiluje se Štěpán. Odboráři navíc mají obavy, že slibovaný nárůst objemů prostředků 3,5 miliardy, se vůbec do školství nedostanou. „V kapitolní knize je uvedená částka nižší. I z toho důvodu máme obavy, že rozpočet v kraji bude napjatý," doplnil Štěpán. „Ředitelé z nedostatku finančních prostředků budou muset stahovat i tarifní platy učitelů," dodal. Navíc v roce 2013 zřejmě už nedostanou učitelé přidáno ani korunu. Ve Zlínském kraji se ke stávce připojilo 110 škol s 2085 učitelů.

Více o demonstracích odborů zde

Je to vážná věc, ke stávce jsme se připojili i když nemáme odbory

Do stávky se zapojila například Základní škola Slovenská ve Zlíně. „Svolal jsem pracovní poradu a už v pondělí jsme se shodli na tom, že se ke stávce připojíme i když na škole nemáme odbory," podotkl Otto Procházka, ředitel školy pro ParlamentníListy.cz.

Děti si přispaly

Vyučování tu začalo až v devět hodin. Podle ředitele školy včas do předu informovali rodiče i děti. Zrušení věkového automatu místního ředitele zvedlo ze židle. „Nevím, podle čeho se máme řídit. Jak mám učitele odměňovat. Takové rozhodování nebude objektivní," upozornil Procházka. Rodičům dali informaci o zahájení školního dne o hodinu později na vědomí prostřednictvím žákovských knížek, zpráva o účasti ve stávce pak visela i na dveřích školy a na internetových stránkách.

Čtěte více:

Dobeš: Odborářská stávka je absurdní, já jsem jediný pravý odborář

Školské odbory: Pane ministře Dobeši, vzdejte se funkce

Na stávku nemáme náladu, máme strach o přežití

Do stávky se ale rozhodně nehrnou učitelé, kterým hrozí, že přijdou o místo. Místo modrého zvonku s nápisem stávky odborového svazu, vystřídalo v základní škole Krhová v Meziříčí výzva k záchraně školy.

„My jsme se nepřipojili, situaci jsme sledovali na internetu, ale ani jsme o tom neuvažovali. My tady na stávku nemáme náladu, vůbec jsem o něčem takovém nepřemýšleli. Nám jde o přežití," reagovala Ivana Pavlicová, vedoucí učitelka Základní školy v Krhová.

Čtěte více:

Školské odbory budou 7. prosince protestovat kvůli platům

Školské odbory budou jednat s Dobešem. Zvažují stávku

Školské odbory: Pane ministře Dobeši, vzdejte se funkce

Jde nám o život. Na stávku není čas

Místní učitelé se bojí o práci, z jejich pohledu jim stávkování jejich kolegů připadá úplně zbytečné. „Máme úplně jiné starosti, nám jde o bytí a nebytí. Jestli dostanu plat podle tabulky, nebo mi ho určí pan ředitel, to je mi úplně jedno," podotkla Pavlicová. Pokud škola skončí, nebudou mít učitelé práci. Navíc neví ani ve které škole v Meziříčí se na práci ptát, protože radnice chce kvůli nedostatku peněz rušit další školy.

Související:

Dobeš: Odborářská stávka je absurdní, já jsem jediný pravý odborář

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …