Učitelé s diplomem mají od ledna brát stejně jako nekvalifikovaní

08.11.2011 18:10

Učitelé s diplomem mají od ledna brát stejně jako nekvalifikovaní. Ministerstvo školství chce totiž znovu sjednotit platové tabulky a čtyři miliardy korun, které má na navýšení platů, rozprostřít do tarifů. Návrh, který má ČTK k dispozici, je součástí balíku změn připravovaných ministerstvem práce. Učitelé s mnohaletou praxí by také měli ztratit nárok na vyšší platové zařazení, záleželo by jen na rozhodnutí ředitele.

Učitelé s diplomem mají od ledna brát stejně jako nekvalifikovaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Student a vysvědčení, ilustrační foto

"Tarifní plat kvalifikovaného a nekvalifikovaného učitele bude stejný - ředitel bude moci plat kvalifikovaného učitele, pokud bude kvalitněji pracovat, ovlivnit například formou osobního příplatku," vysvětlila vedoucí tiskového odboru ministerstva školství Renáta Bartková Sodomová. 

K tématu: Učitelé se nemusí bát o platy, ministr Dobeš pro ně našel peníze

Od letoška totiž začaly platit dvě platové tabulky podle kvalifikovanosti pedagogů, učitelé s vysokou školou pedagogického směru dostávali více peněz. Rozdělení ale bylo problematické, například učitelka v mateřské škole splňovala požadovanou kvalifikaci i se střední školou pedagogického směru, přesto brala výrazně méně než její kolegyně s vysokou školou. 

"Nová stupnice platových tarifů je konstruována tak, aby u žádného pedagogického pracovníka nedošlo ke snížení platového tarifu," stojí v materiálu. Nově by ale také ředitelé škol měli získat možnost zařazovat své zaměstnance do platových stupňů bez ohledu na délku jejich praxe. Učitelé s mnohaletou praxí by tak ztratili automatický nárok na vyšší plat. Školští odboráři proto už bijí na poplach, o této novince chtějí ještě v listopadu jednat s ministrem školství i ministrem práce.

Čtěte také:
Dobeš nemá na platy učitelů. Sáhne na peníze školníkům a kuchařkám
Naše platy jsou diskriminační, tvrdí učitelé. Odbory stojí za nimi
Lékařům rostou, pedagogům klesají, hartusí odborář. Mluví o platech 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…