Unik informací v kauze Pandur je zásadní chybou. Viníky ale policie nemá

18.01.2012 18:24

To nemohu prozradit, to je teprve ve stádiu vyšetřování o tom nic nevím. Těmito a dalšími podobnými slovy se hájil ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec, když měl na otázky redaktora Českého rozhlasu odpovědět, jak probíhá vyšetřování korupčních kaus MUS či kauzu Pandur a jak je možné, že policie v některých aspektech vyšetřování případů selhala.

Unik informací v kauze Pandur je zásadní chybou. Viníky ale policie nemá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie zatýká

Jak je možné, že v kauze pandurů došlo k prozrazení jednoho z klíčových svědků? Jak pokračuje vyšetřování případu Mostecké uhelné společnosti? Jak je možné, že si šéf protikorupční policie telefonuje s klíčovým svědkem kauzy vyvádění peněz z pražského Dopravního podniku na Panenské ostrovy? Nahrávka tohoto telefonického hovoru unikla do médií. Na tyto zásadní otázky se pokoušel odpovědět ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec ve Dvaceti minutách Radiožurnálu na Českém rozhlase 1.

Více ke kauze Pandur ZDE

O případu Mostecké uhlené čtěte více ZDE

Někdo se snaží případ zmanipulovat

Martinec v prvé řadě popřel, že by si telefonoval s klíčovým svědkem v případu Dopravního podniku. Jde prý o muže, který policii celý případ oznámil, ale nelze ho označit za svědka klíčového. Martinec si s ním prý telefonoval především proto, aby si vyjasnili některé záležitosti spojené s případem.

To, že nahrávka telefonického hovoru unikla do médií, označil Martinec za nešťastné. Může to podle jeho názoru ukazovat i na to, že se někdo snaží vyšetřování od samého počátku ovlivnit, protože policie se nachází teprve ve stádiu prověřování. Může se tedy stát i to, že dospěje k závěru, že v kauze dopravního podniku nikoho neobviní, ale to je jedna z možných variant.

„Zatím jsme ve fázi prověřování, ještě můžeme zjistit, že žádný trestný čin spáchán nebyl nebo naopak můžeme obvinit některé osoby.“

Někdo na české straně selhal, ale nevíme kdo

K nešťastnému úniku informací však ani zdaleka nedošlo poprvé. Podobná situace pamatuje i v kauze pandurů, kde na straně českých vyšetřujících orgánů činných v trestním řízení došlo k vyzrazení identity rakouského úředníka. Tento úředník zkontaktoval policii proto, aby ji řekl, že si český lobbista a přítel expremiéra Mirka Topolánka (ODS) Marek Dalík řekl o úplatek.  

„Je pravdou, že únik informací je velmi zásadním selháním orgánů činných v trestním řízení nebo jiných osob. Nám se bohužel nepodařilo zjistit, kdo to způsobil. Není možno nikomu sdělit obvinění,“ prohlásil k případu Martinec. Proč se nepodařilo nikomu prokázat provinění, se prý novináři mají ptát konkrétních vyšetřovatelů. On jako ředitel útvaru tuto otázku zodpovědět neumí.  



Rakouská strana s českými policisty dokonce jeden čas nespolupracovala a její důvěru se podařilo obnovit až po té, co Martinec rakouským policistům slíbil, že k dalšímu podobnému úniku už nedojde.

Závěrem se sluší dodat, že ke kauze MUS se ředitel Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality vyjádřil stejně neurčitě jako ke kauzám předchozím. Prý není oprávněn prozradit ani to, zda bude v případu obviněn nějaký Čech. S příslušnými dotazy se mají novináři obrátit na dozorujícího státního zástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…