Úspory státu v praxi. Autistce sebrali invalidní důchod

17.08.2011 8:16

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) handicapované spoluobčany opakovaně ujišťuje, že se je nechystá ožebračit, usiluje jen o zefektivnění sociálního systému. V praxi se však objevují případy, kdy je invalidní důchod sebrán i zjevně nemocné studentce vysoké školy.

Úspory státu v praxi. Autistce sebrali invalidní důchod

Již řadu měsíců se diskutuje o tom, zda se chvályhodná snaha státu řešit přetížení státní poklady výrazně negativně dotkne také handicapovaných spoluobčanů Česka. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek postižené ubezpečuje, že je o peníze nepřipraví, Informace novinářů, které dokládají opak, označuje za texty vzniklé v době okurkové sezóny. Na další zarážející případ upozorňuje server Novinky.cz.

Navštěvuje vysokou školu? Invalidní důchod nepotřebuje

Třiadvacetiletá Ivona z Havířova, u níž lékaři diagnostikovali autismus, vystudovala střední školu a nyní dokonce navštěvuje studium vysokoškolské. Vzhledem k jejímu handicapu jde o její velký úspěch. Těžkosti, které jsou spojeny s tímto onemocněním, představuje např. světoznámý film Rain Man s Dustinem Hoffmanem a Tomem Cruisem v hlavních rolích. Postižení mohou vynikat např. v matematice, ale cesta přes přechod na silnici se pro ně může stát nepřekonatelnou překážkou.

Posudková komise však tvrdí, že zdravotní stav slečny Ivony byl v minulosti nadhodnocen a pokud se svým zdravotním postižením zvládá studovat vysokou školu, uživí se v budoucnu sama a důchod nepotřebuje. K prvnímu srpnu o něj handicapovaná studentka přišla. Její matka, paní Anna, podobné rozhodnutí nechápe, má za to, že se jí úředníci vysmívají.

„Dcera má orientační schopnosti zhruba na úrovni osmiletého dítěte. Potřebuje průvodce. Žádala jsem několikrát, ale marně. Přesto vystudovala střední školu a nyní je na vysoké škole, takže tedy pravděpodobně v naší zemi nemá na nic nárok. To, že trénuji s dcerou trasu, jízdu autobusem, pohyb ve škole a pokud v cestě stojí nějaká překážka, tak mi volá, už nikdo nezohlední," uzavírá maminka studentky.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …