Útok mačetami v Novém Boru bude souzen jako pokus o vraždu

09.12.2011 16:14

Čtyři z pěti útočníků, kteří letos srpnu v Novém Boru na Českolipsku napadli mačetami hosty v baru, jsou nově stíháni za pokus o vraždu. Původně byl jejich čin posuzován jako těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. O změně informovala náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce Lenka Bradáčová. Obviněným mužům nyní hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Útok mačetami v Novém Boru bude souzen jako pokus o vraždu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Útok se stal 7. srpna v novoborském baru Pivní pomoc. Incidentu měl předcházet konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Mladíci pak údajně ženu začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a mladíky vyvedli. Jeden host měl prý jednoho z Romů také udeřit. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění.

Sledujeme téma Romové v Novém Boru

Útok je nyní posuzován jako pokus vraždy spáchaný z jiné zavrženíhodné pohnutky a u tří z obviněných také spáchaný na dvou nebo více osobách. "Znak skutkové podstaty "z jiné zavrženíhodné pohnutky" je shledáván ve snaze o pomstu po předchozím malicherném fyzickém konfliktu v baru, nikoliv v pohnutce rasové," vysvětlila Bradáčová.

Tři z pěti Romů, kteří v baru útočili, byli zadrženi krátce po činu. Dva se dosud vypátrat nepodařilo. Antonín Sinu a Jakub Žiga jsou proto nyní stíháni jako uprchlí.

Novoborský incident na severu Čech zvýšil napětí mezi většinovou společností a tamními Romy. Lidé v Novém Boru na něj zareagovali poklidnou demonstrací, na níž odsoudili násilí. Do města ale přilákal i Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS), která v Novém Boru uspořádala pochod. Na bezpečnost v ulicích po útoku začali dohlížet policejní těžkooděnci.

Psali jsme:
Vláda: V Novém Boru je třeba zachovat klid
V Boru chystají demonstraci kvůli romskému útoku mačetami
Od listopadu budou v Novém Boru zase těžkooděnci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …