Uvidíme se na Václaváku, milí poslanci. Vaši zatarasení demonstranti

06.11.2011 15:00

Před Poslaneckou sněmovnou protestují již druhým dnem příznivci Iniciativy ProAlt na podporu opozičních obstrukcí. Policie kolem budovy postavila zátarasy. Zatímco ČSSD vadí, že vláda proti lidem nasazuje policii a zátarasy, koaliční poslanci jsou přesvědčeni, že ProAlt je před Sněmovnou na popud opozice. To však hnutí proti reformám odmítá.

Uvidíme se na Václaváku, milí poslanci. Vaši zatarasení demonstranti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Iniciativa ProAlt, která se dlouhodobě zabývá kritikou vládních reforem, podporuje před Sněmovnou obstrukční aktivity opozice. Podle mluvčí iniciativy Terezy Stöckelové podporuje ProAlt obstrukce jako opoziční akt, který je na místě a je žádoucí.

Josef Novotný (VV) dal demonstranty, jichž podle něj dnes ráno bylo před zábranami pět, do přímé spojitosti s ČSSD. „Je tam pět lidí, kteří drží ty samé cedule, které jsou tady u těch lavic (ČSSD), vyrobené ve stejné tiskárně stejnými ideologickými vůdci. Za ta opatření je odpovědná sociální demokracie," prohlásil poslanec.

Poslanecká sněmovna není vaše, vzkázal Sobotka koalici

Proti tomu se ohradil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, kterému zároveň vadila opatření, která policie kolem budovy Poslanecké sněmovny přijala. „Není možné, aby se tady vytvářely takové příkopy mezi námi a veřejností," rozčílil se opoziční lídr.

SLEDUJEME téma sněmovna
Sněmovnu ostře hlídala policie. Bojíte se lidí? Styďte se, křikla ČSSD

Věšíte lidem bulíky na nos, okřikl Nečas ČSSD. Sněmovna mluví a mluví
Petr Dimun: Obstrukce ČSSD aneb oranžový „Vichr z hor"
My jsme spolu ABL nepásli, utřel Rath Bártu. A pak i Kalouska

Celou situaci pak Sobotka připodobnil k událostem listopadu 1989. „Klidně si oploťte úřad vlády, ale Poslanecká sněmovna není vaše," vzkázal koalici předseda sociálních demokratů. Bezpečnostní zábrany již před sněmovnou nejsou.

Mluvčí ProAltu Tereza Stöckelová si není vědoma toho, že by transparenty tiskla stejná tiskárna, která tiskne cedule pro ČSSD: „My si zařizujeme tisknutí svých transparentů sami. O tom, že by tiskárna, kde si necháváme tisknout své materiály, měla za zákazníka i ČSSD, nevím. Když jdu do pekárny pro rohlík, taky se nepídím po tom, kdo všechno si tam rohlíky kupuje."

S ČSSD komunikujeme. Chceme, aby slíbila, že reformy zruší, tvrdí ProAlt

Že by si ProAlt nechával radit v obsahu svých transparentů od sociálních demokratů, Stöckelová odmítá. „Vadí nám podobné věci, proto tam jsou hesla a myšlenky podobné jako mají poslanci v opozičních lavicích," vysvětluje mluvčí iniciativy.

Ta pro ParlamentníListy.cz dodává, že ProAlt se samozřejmě snaží s ČSSD bavit a komunikovat: „Snažíme se ČSSD přimět, aby byla radikálnější jak v boji proti vládním reformám, tak v alternativách, které vůči nim klade. Hlavním předmětem našich debat se sociálními demokraty pak je získat od nich závazek, že budou-li mít k tomu mandát, reformy zruší."

Obstrukce podle ProAltu ukazují, jak parlament funguje

Obstrukce je přitom podle Stöckelové jedna z aktivit, která má smysl. „Jednak je obstrukce nástrojem medializace, veřejnost více upoutá proč a proti čemu se vlastně obstruuje, jednak obstrukce zviditelňují kromě problému obsahu i fungování parlamentu a komunikace uvnitř něj," vysvětluje, proč s opozičními obstrukcemi ProAlt souhlasí mluvčí této iniciativy.

O tom, že by obstrukce mohly zabránit reformním zákonům, pochybuje. Otázkou však je, jak dopadne rozhodnutí Ústavního soudu. „Pak by se některé zákony nemusely stihnout schválit včas a zdržela by se tím jejich platnost,"  přemítá Tereza Stöckelová.

Podporu opozičních poslanců v dalších dnech ProAlt neplánuje, protože očekává, že obstrukce skončí v pondělí, kdy bude vyčerpán limit dvakrát deset minut na jednoho poslance. Protireformní iniciativa se soustředí na 17. listopadu, kdy bude od tří hodin demonstrovat na Václavském náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …