Už taky o Ústavním soudu píše Paroubková. Šéf kontruje Zemanem

08.12.2010 19:35

Zcela v klidu nechaly Ústavní soud i jeho předsedu Pavla Rychetského výroky, které na jeho adresu zazněly ve zveřejněné ukázce z knihy Petry Paroubkové. Manželka bývalého předsedy ČSSD přirovnala tuto instituci k okresní posudkové komisi za socialismu.

Už taky o Ústavním soudu píše Paroubková. Šéf kontruje Zemanem

Žádnou odvetu nechystá Ústavní soud za to, že ho ve své knize přirovnala Petra Paroubková k okresní posudkové komisi za socialismu, což se objevilo v již několikáté v ukázce, kterou zveřejnil deník Aha. „Ústavní soud nikdy na žádná vyjádření na svou adresu nereaguje," říká pro ParlamentníListy.cz Jana Pelcová, tisková mluvčí ÚS.

Ústavní soud podle ní maximálně vstupuje do polemiky v případě právního názoru, zatímco jakékoli výroky, ať už by mohly působit dehonestačně či snižovat jeho vážnost, nechává bez povšimnutí. Zabývat se jím nehodlá ani předseda Pavel Rychetský. „Já jsem zvyklý na všechno," nedělá si evidentně těžkou hlavu z pokusu Paroubkové instituci urazit.

K tématu:
Nenávist v ČSSD: Paroubková odhalila, kdo všechno podrazil Jiřího

Opačný názor na stejný zákon od sebe dělí jedenáct let

Právě Rychetského ve zmíněné ukázce Paroubková osočuje, že se rozhoduje účelově a podle toho pak mění názory. V roce 1998 coby senátor podporoval jednorázový ústavní zákon, který zkrátil volební období, a i díky němu se stal po volbách místopředsedou vlády. Naopak v roce 2009 už jako předseda Ústavního soudu byl jedním ze třinácti soudců, kteří stejný zákon o zkrácení volebního období zrušili.

„Jednou říkal Miloš Zeman, že jenom blbec nemění názor," začíná Rychetský pro ParlamentníListy.cz v lehčím tónu zdůvodnění, z čeho pramenil jeho obrat o sto osmdesát stupňů. „Dospěl jsem během působení u Ústavního soudu na základě odborných diskusí a odborné literatury k přesvědčení, že tehdejší postup odporuje Ústavě," vysvětluje Rychetský.

V parlamentu panuje kolektivní psychóza, že může vše

Přitom před dvanácti lety obhajoval přijetí účelového zákona tak, že se vrátí rozhodnutí skutečnému suverénovi, tedy občanské společnosti, takže jde od zákonodárců o vysoce demokratické jednání. „Pro parlament je typická taková zvláštní kolektivní psychóza spočívající v pocitu, že parlament je suverén a může všechno. To je předpoklad, který má kořeny už ve francouzské revoluci a sovětské vládní nauce," naznačuje Rychetský, co rozhodování volených zástupců lidu také ovlivňuje.

K věci:

Paroubková přirovnala Ústavní soud ke komunistické posudkové komisi 

Ústavní soud volby odložit nemůže, tvrdí odborník 

Melčákův advokát: Řešení politiků znovu ústavně napadneme 

Foto: concourt.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …