Už to připouští i úřady: Nezaměstnanost je vyšší, než říká statistika

13.04.2013 7:39

Nejčerstvější čísla za měsíc březen letošního roku nejsou v Plzeňském kraji nijak optimistická. Podle statistických údajů, které se podařilo ParlamentnimListum.cz získat na krajském úřadě, je v kraji evidováno celkem 25 992 uchazečů, což je sice o 539 méně než v únoru, ale o 3107 více než v loňském roce ve stejném období.

Už to připouští i úřady: Nezaměstnanost je vyšší, než říká statistika
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Na základě dohody s českým statistickým úřadem Ministerstvo práce a sociálních věcí od začátku tohoto roku přešlo na nový ukazatel registrované nezaměstnanosti  s názvem podíl nezaměstnaných osob,  který vyjadřuje podíl dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let. „Nejméně nezaměstnaných je na Plzni-jihu, nejvíce na Tachovsku,“ řekl radní pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz. „Na jedno volné místo v kraji připadá téměř deset uchazečů.“

I podle úředníků je nezaměstnanost vyšší

Ke konci měsíce března je v Plzeňském kraji registrováno 1444 absolventů a mladistvých, což je o 46 více než uplynulý měsíc, ale hlavně o 242 více než ve srovnatelném období v loňském roce.  Z celkového počtu nezaměstnaných je 48,9 % žen a eviduje se 3204 osob se zdravotním postižením.

I zaměstnanci úřadů práce “mimo protokol“ a především za slibu mlčenlivosti o jejich jménech uvádějí, že nová statistika jen hra s čísly. Takto vychází nezaměstnanost v ČR podstatně lépe – podle původních kritérií by se pohybovala kolem 12%, a to je opravdu na pováženou. Kouzla statistiky však přesto nezatají, že situace na trhu práce je napjatá, a že i když přichází jarní období a s ním i oživení některých sezónních prací včetně brigád v například zemědělství, rok 2013 bude velmi těžký. Pro zaměstnance, ale i zaměstnavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …