Uznávaný filozof Jan Sokol: Bárta vše myslel dobře

27.05.2011 6:31

Filosof Jan Sokol, jenž byl v roce 2003 kandidátem na prezidenta, v současnosti zvedá hlas na obranu strany Věci veřejné. Ohledně jejího fungování má sice řadu pochybností, nicméně exministr dopravy Vít Bárta je pro něj jediný koaliční politik, jenž bojoval proti korupci nejen slovy, ale i činy.

Uznávaný filozof Jan Sokol: Bárta vše myslel dobře

Na internetových stránkách Věcí veřejných se strana chlubí tím, že kroky Víta Bárty na ministerstvu dopravy ocenil i vysokoškolský učitel a filosof Jan Sokol. Ten se zúčastnil třetí volby prezidenta v roce 2003. S Václavem Klausem postoupil do druhého kola. Nicméně ve třetím byl zvolen převahou hlasů Klaus. A jak je to se Sokolovou podporou Věcí veřejných?

Psali jsme:
Karel Šíp: Volil jsem Johna. Teď mlčím
Vlastimil Harapes otevřeně o svém znechucení z Věcí veřejných

Protikorupční bojovník Bárta

Jeden z první vlny signatářů Charty 77 dopředu vysvětluje, že stranu Věci veřejné nikdy a nijak nepodpořil. Z jejích představitelů se setkal pouze s ministrem školství Josefem Dobešem a je přesvědčen, že se o něco poctivě, i když ne vždy obezřetně, snaží.

„Po dlouhých letech trapného váhání a proti dost vlivné lobby se rozhodl zavést srovnávací maturity, což pokládám za významný krok správným směrem. Proto mě zarazilo, když jsem o něm před časem četl v Respektu dlouhý a velmi jednostranný článek od jeho bývalé spolupracovnice. Skandál kolem soukromých emailů ministra byl zřetelný podraz a bylo to jasné porušení listovního tajemství," míní v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Sokol.

Dále čtěte:
Peníze jsem si už vydělal, nepotřebuji krást, říká Bárta
Předseda John. Máme rady, jak by mohl opravdu řídit Véčka

Současný proděkan pro zahraniční styky na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze velebí exministra dopravy Víta Bártu. „Udělal zatím jediný faktický krok proti korupci ve stavebnictví, a pokud jsem viděl jeho reakce v televizi, byly věcné, stručné a skromné. Šlápl na kuří oko velmi vlivným lidem, což je také zřejmé. O jmenování nového státního zástupce Zemana se, pokud vím, přičinili také lidé z Věcí veřejných," doplňuje pro ParlamentníListy.cz.

SLEDUJEME témata  volba předsedy VV a nahrávka VV

Vázaný mandát není korupce

Filosof Jan Sokol má řadu pochybností o tom, jak Věci veřejné fungují, ale některou kritiku jejich činů bere za účelovou. „Určitý vázaný mandát, který patrně praktikují, nepokládám, pokud je financován z prostředků Víta Bárty, za korupci. A pokud se to vynášením různých materiálů proti panu Bártovi někdo snaží obrátit proti němu, musím se ohradit. Fakt, že po psychotickém vystoupení paní Kristýny Kočí okamžitě odstoupil z funkce, jasně vyvrací podezření, že chtěl privatizovat stát. To se dělá jinak," soudí Sokol.

Protikorupční postoje vlády podle Sokola hodně zpochybnil smířlivý postoj premiéra Petra Nečase z ODS v kauze Pavla Drobila. Ten odešel z vlády na konci loňského roku kvůli údajné korupční aféře kolem Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Na kauzu upozornil později odvolaný ředitel fondu Libor Michálek prostřednictvím nahrávek, na kterých Drobilův poradce Martin Knetig popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS.

Dále k tématu čtěte:
Drobil se opřel do Respektu: Zmanipulovali článek
Kauza Drobil ožívá. Tajný dokument a řev exministra
Vše ke Kauze Drobil 

Nefér strašení Řeckem

„Vláda zatím kromě protikorupčních kroků Víta Bárty neudělala téměř nic. Nekonstruuji žádné spiklenecké teorie, ale žasnu nad tím, jak si novináři i mnozí další vůbec nekladou u každé mediální kauzy tu úplně základní otázku "cui bono". (Latinsky V čí prospěch? Komu ku prospěchu?) Obávám se, že s tímto postupem se korupce nemá čeho bát," vysvětluje autor mnoha filosofických knih.

Další názory na vládu:
Pravicový profesor o vládě: Zkorumpovaná ODS, levičák Kalousek
Levicový profesor Keller: Už se nekrade ze státního, bere se lidem

Sokolův názor na stranu TOP 09 také není úplně jednoznačný. Její rozpočtovou disciplinu i mírně proevropský kurz uvítal. Naopak propagandistické využití řecké krize ve volební kampani podle něj nebylo férové, protože Česko je v jiné situaci.

„Ministr zdravotnictví Leoš Heger je patrně kompetentní odborník, bohužel na podzim také vystupoval neopatrně a kauzu lékařů pak sice zvládl, ovšem za cenu dalších miliard, které se strana zavázala šetřit. Pokud je teď bude chtít šetřit na pacientech, byl to dost nešťastný postup. O reformě důchodů mám silné pochybnosti a o současný kompromis zdá se, už nestojí vůbec nikdo. Takže zbývá zvýšení DPH, té sociálně nejméně spravedlivé, leč dobře vybíratelné daně. Oživení hospodářství, jímž se všichni neoliberálové zapřísahali, ovšem nenastalo," kritizuje reformy Jan Sokol, který byl v roce 2003 koaličním kandidátem na prezidenta.

Psali jsme:
Opravdu drsný Radek John. Dostal hlasy a vystrašil vládu

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…