V Asii je Jágr nikdo. Havla prý ale znají jako bojovníka za lidská práva

22.12.2011 22:23

JINÝMA OČIMA Rodinný přítel Havlových a doktor Leoš Středa vzpomíná na osobu exprezidenta Václava Havla s láskou. Vdově Dagmar poslal kondolenční mail a také stál v davu při smutečním průvodu Prahou. Středa, jenž žije střídavě v Česku a jižní Asii, podotýká, že v některých asijských zemích nejsou až tak známí tuzemští hokejisté či fotbalisté, ale vzdělanější lidé tam vždy slyšeli na jméno Havel. Proto se vždy divil kritice, která se snášela na jeho hlavu. Osobnosti, co proslavily zemi v zahraničí, by se totiž měly velebit.

V Asii je Jágr nikdo. Havla prý ale znají jako bojovníka za lidská práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dramatik, spisovatel, režisér a první prezident České republiky Václav Havel

Známý dietolog Leoš Středa byl blízkým přítelem Václava a Dagmar Havlových. Ze smrti bývalého českého prezidenta je zdrcen. „Byl to skvělý muž. Kdo mohl být v jeho blízkosti, cítil se dobře a povzneseně. Je mi strašně líto, že už tady s námi není,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Středa. Vdově Dagmar Havlové napsal kondolenční mail, v němž jí vyjádřil hlubokou soustrast a ve středu stál v desetitisícovém davu při  smutečního průvodu.

Sledujeme téma Skon Václava Havla

Havel jako Mandela

Anketa

Vnímáte mezinárodní věhlas Václava Havla?

39%
44%
hlasovalo: 301 lidí
Na Pražský hrad měl kdysi otevřený přístup a s Havlem hovořil o mnoha spíše osobnějších, nežli politických věcech. „Pamatuji si, že jsem mu radil nekupovat vilu v Portugalsku, ale pak se manželé rozhodli jinak. Nicméně na názory ostatních vždy dbal,“ vzpomíná. Doktor Středa se po rozprodání svého kosmetického impéria po roce 2000 odstěhoval do Asie. Ne natrvalo. Protože nyní pendluje mezi Kambodžou, Filipínami a Českem.

„Vždycky, když jsem si v těchto zemích povídal s někým vzdělanějším o Česku, skončilo to u jména Havel. Někteří ani nevěděli, že samostatné Česko existuje, kde se nachází, ale našeho prezidenta si dobře pamatovali. Byl pro ně obráncem lidských práv stejně jako třeba Nelson Mandela. Nemylme se, že v Asii znají až tak dobře naše hokejisty nebo fotbalisty. O Havlovi však ví většina,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Středa.

Pracuje pro nadaci Havlových

Navíc poznamenává, že proto nechápe, proč byl první polistopadový prezident po odchodu z funkce tolik kritizován. „Člověk, jehož jméno znal celý svět, takže proslavil všude svou zemi, by měl být spíše veleben. Takže se nedokážu popasovat s tím, že ho lidi v posledních letech tak kritizovali. Znal se dobře třeba s thajským králem. Toho v zemi všichni vzývají a nikdo si proti němu nedovolí říct něco moc zlého,“ doplňuje.

V Česku působí jako vědecký pracovník na první lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a přednáší na Pedagogické fakultě. Také zde pracuje pro Nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Ta působí hlavně v oblasti sociální, zdravotnické, vzdělávací a kulturní. Příležitostně organizuje nebo podporuje různé počiny na poli péče o lidská práva. Nadace například konkrétně podporuje české studenty na zahraničních vysokých školách anebo se stará o včasnou diagnózu a prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku. V roce 2008 byl Leoš Středa na Filipínách pasován rytířem Řádu Josého Rizala, čímž se stal aristokratem za zásluhy.

Politika a společnost JINÝMA OČIMA

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…