V Brně mají jasno: Pryč s vládou zrádců

17.11.2012 22:00

Dvě v jednom, tak lze popsat sobotní atmosféru v centru Brna. Brno zažilo hned dvě demonstrace v jeden den. Konaly se jen několik málo metrů od sebe a sami účastníci demonstrace mnohdy nevěděli, na které z nich právě teď jsou.

V Brně mají jasno: Pryč s vládou zrádců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

Na Malinovském náměstí se v sobotu odpoledne sešlo šest stovek příznivců Hnutí za přímou demokracii. O kousek dál na brněnském Moravském náměstí zase postávalo v černých bundách, s oholenou hlavou dvě stě příznivců Dělnické mládeže (DSSS).Brňané si tentokrát mohli vybrat, kde budou demonstrovat. Někteří z nich byli z oholených hlav mladíků Dělnické mládeže zmatení: “Asi je zase nějaký hokej, to zas bude bordel ve městě,“ vysvětloval mladý muž své malé dceři přítomnost vyholených mužů na náměstí. Podle hesel to však na žádný sportovní zápas nevypadalo: “Čechy Čechům!“ začal skandovat hlouček příznivců DSSS.

Dav přivítal předseda DSSS Tomáš Vandas: “Scházíme se v den, který se označuje jako den svobody a demokracie. Je to 23 let, co se komunismus zhroutil, optimistické naděje ale vystřídala skepse." Podle Vandase je současný politický režim zločinný: "Novou garnituru tvoří lidé s pochybnou minulostí i bývalí komunisté. Došlo k rozkradení státního majetku, korupci, přílivu imigrantů. Estébácké praktiky ukazují, že se nic nezměnilo," snažil se rozproudit emoce v davu Vandas.  Předseda DSSS také zavzpomínal na dnes již zrušenou Dělnickou stranu: "Byla zrušena, protože byla tomuto režimu nepohodlná," křičel do davu. Policie byla připravena proti radikálům zasáhnout. Ti nakonec v klidu zakončili svůj pochod na ulici Bašty, kde smotali své transparenty a v klidu se rozešli.

Zklamaný radikál: Myslel jsem, že to bude větší akce. Chlapi, jdem na pivo

 Sami radikálové byli klidným průběhem akce zaražení, možná i zklamáni: “Čekal jsem tedy, že to bude větší akce,“ vzdychl mladík v černé bundě, když úhledně skládal svůj ručně vyrobený plakát s revolučními hesly: “Tak teda nic. Chlapi, jdem na pivo,“ lákal další skupinku radikálů a ti se nenechali dlouho pobízet.

Na demonstraci byly i lampióny

To na Malinovském náměstí bylo více živo. Více než šest set účastníků demonstrace skandovalopožadavek k vládě: “Demisy, demisy!“ Lidé drželi v rukách transparenty s fotkami současných vládních politiků, kteří na transparentech byli označováni jako vládní zrádci. “Když jsme 17. listopadu 1989 protestovali proti komunismu, chtěli jsme svobodu a ne kapitalismus!“ křičel jeden z řečníků. Ostatní ho odměnili bouřlivým souhlasným potleskem. V davu byl také hlouček malých dětí, které se zastavily po cestě na lampiónový průvod. S lampionem v ruce, na demonstraci při příležitosti pádukomunistického režimu, pak o to víc připomněly ducha 17. listopadu 1989. S malými světelnými lampiony nadšeně mávaly: “My taky protestujeme,“ smál se jeden z nich asi desetiletý veselý klučina.

Demonstrovat proti vládě se v posledním roce stalo dobrým folklórem v Brně. Brňané si na něj zvykli stejně jako na tradiční hokejové zápasy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…