V Čechách káže muslim, který schvaluje teroristické útoky

30.03.2011 19:41

V českých mešitách káže člověk, který schvaluje teroristické atentáty v Izraeli a má problém odsoudit útok islámských teroristů na Spojené státy z 11. září 2001. Má k tomu dobrou kvalifikaci. Vystudoval v Saudské Arábii. Naposledy měl v pražské mešitě kázání 4. března s názvem Blízkost Soudného dne.

V Čechách káže muslim, který schvaluje teroristické útoky

Jde o Palestince Samera Shehadeha, který se před několika měsíci vrátil ze studií v Saudské Arábii, kde vystudoval na šejcha. Je bakalářem islámské univerzity v Medíně. V Saudské Arábii se praktikuje jedna z nejxtrémnějších a nejfanatičtějších forem islámu, takzvaný wahhábismus.

Shehadeh má páteční kázáni v pražské mešitě, ale působí i v brněnské a teplické mešitě. Od roku 2005 je veřejně znám pro názory, které mohou být minimálně na hraně zákona. Od těchto názorů se nedistancoval.

Psali jsme:
Čeští muslimové podporují terorismus, šokoval jeden z nich  

Útok z 11. září nelze prý odsoudit

V červenci 2005 v rozhovoru pro Lidové noviny například uvedl, že nemůže odsoudit útok na newyorská dvojčata. „Nejsem schopen ten útok jednoznačně odsoudit. Ale nerad bych zacházel do detailů," řekl k tomu tehdy.

„Dokážu pochopit, jakým způsobem uvažovali. Jde o to, že Spojené státy s podporou Británie i ostatních zemí bojují proti muslimům ve světě," řekl o svých muslimských spoluvěřících, kteří provedli teroristické útoky útoky na londýnské metro. Nicméně v případě Londýna a Madridu podle něho udělali muslimové chybu.

Palestinci mají pokračovat v útocích

Samer Shehadeh rovněž schvaloval teroristické útoky Palestinců proti Izraelcům. „Izraelské civilní obyvatelstvo neexistuje. Veškeré izraelské obyvatelstvo jsou vojáci...útoky Palestinců v Izraeli jsou ospravedlnitelné, neboť Izraelci vzali Palestincům území, napadli je, vyvražďují palestinské obyvatelstvo. A je jim jedno, jestli mezi oběťmi jsou ženy, děti nebo ti, kteří atentáty spáchali. A vraždí hromadně. Podívejte se na útoky proti uprchlickým táborům i další masakry. Skutečný terorismus páchá izraelská armáda, jde o terorismus státní... Lidé v Palestině nemají na výběr: kdyby přestali podnikat tyto útoky, poddali by se izraelské okupaci," řekl k tomu šejch, který nyní káže v Praze.

Dále se přiznal, že by chtěl, aby celý svět náležel islámu a právu šáría. „Každý muslim si přeje, aby celý svět byl islámský, aby celý svět byla jedna islámská umma," uvedl.

Kdo nechce právo šáría, je odpadlík

V úvodu pátečního kázání z 22. října 2010 dokonce označil ty, kteří dodržují české zákony, které jsou v rozporu s islamistickými zákony, za odpadlíky od islámu: „Bratři a sestry v islámu, Alláh říká ve významu: „Tento Korán uvádí k nejlepší z cest." (17/9). Jednou z věcí, kterou Korán objasňuje je to, že každý, kdo následuje jiný zákoník než ten, se kterým přišel prorok Muhammad (sAs) je nevděčník a odpadlík od víry."

„Uposlechnutí satana v tom, co odporuje Božímu zákoníku je ve skutečnosti uctíváním satana. Tento význam Korán a sunna potvrzují v nejednom místě: Alláh říká ve významu: „neuctívají mimo něj nic jiného než sochy ženských jmen. Ve skutečnosti však neuctívají nic jiného než satana..." (4/117). Uctíváním satana je zde myšleno jeho následování v tom, co odporuje Božímu zákoníku," pokračoval Shehadeh. To tedy znamená, že ten, kdo se neřídí podle práva šáría, je odpadlíkem. Připoměňme jen, že například právo šáría odpadlíky od víry trestá smrtí.

Český liberální muslim Lukáš Lhoťan ale teroristické útoky odsuzuje. „S těmito názory, které má i ředitel Islámské nadace Praha Vladimír Sáňka, naprosto nesouhlasím. Pokud takovéto názory obhajující středověkou šáríu zaznívají, nedívím se pak občanům, že mají strach z islámu. Dlouhodobě se snažím na tyto věci upozorňovat, ale mezi muslimy je bohužel málo lidí, kteří chtějí proti tomu postavit, a naopak řada z nich to schvaluje. V pražské mešitě k šíření takových názorů dochází, což pěkně ukázal dokument České televize Infiltrace," řekl ParlamentnímListům.cz Lhoťan.

Džihádismem se u nás nikdo moc nezabývá

Odborník na extremismus a terorismus Miroslav Mareš si nemyslí, že by Shehadeh znamenal přímé bezpečnostní riziko v tom, že by sám teroristické útoky prováděl, ale vidí hrozbu v tom, pokud tyto názory veřejně propaguje. Podle něho propagace džihádismu je srovnatelná s propagací nacismu. Bohužel česká policie a české soudy podle něho tímto nebezpečím příliš nezabývají a nemají s ním zkušenosti.

„Obecně míním, že se u nás věnuje větší pozornost takzvanému pravicovému extremismu, zatímco hrozba levicového extremismu a džihádismu, pokud to tak nazveme, je opomíjena a podceňována," řekl ParlamentnímListům.cz Mareš.

Svoboda slova neznamená nabádání k zabíjení

Podle premiérova poradce pro lidská práva Romana Jocha má být omezena svoboda slova v případě, že by ji někdo zneužíval k nabádání či schvalování útoků proti ostatním lidem. „V takovém případě vskutku existuje podezření, že je překračován prostor pro svobodu slova a orgány činné v trestním řízení či soudy by se tím zabývat měly," řekl ParlamentnímListům.cz Joch.

Samer Shehadeh se narodil se v Praze palestinským rodičům, kteří přišli do Československa za vzděláním. Shehadeh v Česku vyrostl a je absolventem českých škol (studoval diplomatické styky a public relations). Navštívil řadu muslimských zemí včetně extrémně islamistické wahhábistické Saudské Arábie, kde vystudoval islámskou univerzitu v Medíně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…