V České republice je rakovina děložního čípku stále diagnostikována přibližně 1 000 ženám ročně

27.01.2017 0:00

Rakovina děložního čípku je po rakovině prsu celosvětově druhým nejrozšířenějším nádorovým onemocněním u žen. Rozvoji rakoviny mohou pomoci zabránit preventivní prohlídky, jejichž součástí je i stěr děložního čípku. Preventivní očkování pak může poskytovat ochranu před nejtěžšími přednádorovými stavy až v 93 % případů.

V České republice je rakovina děložního čípku stále diagnostikována přibližně 1 000 ženám ročně
Foto: shutter
Popisek: nohy

Zapojte se do kampaně #SetřiNejenSvouRtěnu

Namalujte si rty rtěnkou.
Rtěnku si setřete na tvář.
Vyfoťte se a dejte si fotku jako profilovou na svých sociálních sítích.
Pokud jste nebyla v posledním roce na pravidelné prohlídce u gynekologa, objednejte se na nejbližší možný termín.

Dívky a ženy, které se chtějí dozvědět něco více o prevenci rakoviny děložního čípku, si mohou v on-line obchodech stáhnout zdarma aplikaci Rtěnkový stěr aneb #SetřiNejenSvouRtěnku. V aplikaci najdou bližší informace o onemocnění a možnostech prevence v podobě pravidelných gynekologických prohlídek i očkování, kterým se mohou dívky a ženy chránit již 10 let. Zároveň se mohou s ostatními dívkami podělit o svou fotografii se rtěnkovým stěrem.

Ve dnech 22. – 28. ledna 2017 se koná již 11. ročník Evropského týdne prevence proti rakovině děložního čípku. Tento ročník provází v České republice poprvé kampaň "SetřiNejenSvouRtěnku", která chce dívky upozornit, aby nepodceňovaly prevenci v podobě očkování a pravidelných prohlídek u svého gynekologa. Součástí preventivních prohlídek je cytologické vyšetření stěru děložního čípku. „Díky pravidelným cytologickým stěrům dokážeme včas odhalit změněné buňky na sliznici děložního čípku, a díky tomu jsme schopni včas zahájit léčbu. Pokud žena chodí ke gynekologovi pravidelně, je možné odstranit nakažené buňky ambulantním zákrokem. Čím později nemoc odhalíme, tím je zákrok rozsáhlejší a pro ženu fyzicky i psychicky náročnější,“ vysvětluje prof. MUDr. David Cibula, CSc., onkogynekolog ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Ambulantní zákrok (konizaci děložního čípku) v České republice každoročně podstoupí okolo 16 000 žen.

Rakovina děložního čípku není nemocí promiskuitních lidí
V současné době žije v České republice s rakovinou děložního čípku přibližně 18 000 žen a okolo 1 000 dalších každý rok nově onemocní. Její vznik způsobuje lidský papilomavirus (HPV), který se přenáší kontaktem kůže v genitální oblasti. Celosvětově je HPV nejrozšířenější ze všech sexuálně přenosných virů. „Pro přenos HPV virů není potřeba, aby došlo k pohlavnímu styku partnerů, a stoprocentní ochranu nezajistí ani kondom, jak se některé ženy stále domnívají,“ upozorňuje prof. Cibula.

Alespoň jednou v životě se s HPV virem setká až 80 % světové populace. Pokud je žena zdravá, její imunitní systém se s virem postupně sám vypořádá. Nemusí se tedy vůbec dozvědět, že byla nakažena. V některých případech ale začne docházet k buněčným změnám a mohou se vytvářet přednádorové stavy.

Rakovinou děložního čípku může onemocnět každá žena a nezáleží na tom, zda se nemoc již vyskytla u jejích příbuzných nebo ne. Do kontaktu s HPV viry mohou dívky přijít velice brzy, dokonce i při první sexuální zkušenosti. Rakovina děložního čípku se vyvíjí postupně a zpočátku se nemusí projevovat žádnými příznaky. Proto mohou ženy, které nechodí na pravidelné prohlídky, zjistit, že jsou nemocné, až ve velmi pokročilém stádiu nemoci.

Prevence onemocnění spočívá kromě pravidelných gynekologických prohlídek také v očkování. Třináctileté dívky mají v České republice od roku 2012 možnost nechat se zdarma očkovat. Vakcínu, kterou aplikuje lékař, si však mohou zakoupit i starší dívky a ženy.

Cervarix injekční suspenze, vakcína proti lidskému papilomaviru (HPV typy 16, 18) je vázána na lékařský předpis a s výjimkou úhrady pro 13leté dívky dle novely zákona č. 48/1997 Sb. není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. O vhodnosti očkování se poraďte s lékařem. Očkování provádí lékař formou injekce do svalu. Přečtěte si pečlivě předemNejčastější nežádoucí účinky mohou být lokální reakce v místě vpichu, bolest hlavy a svalů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…