V Jiříkově zakázali automaty. Vietnamské mafie se nebojí

19.10.2011 22:04

Varovný prst "hazardérům" v Jiříkově nepřišel. Místo toho byla na úterním zasedání zastupitelstva města schválena vyhláška zakazující výherní automaty v celém městě. Jiříkov je prvním městem na Děčínsku, které na svém území výherní automaty zakázalo zcela.

V Jiříkově zakázali automaty. Vietnamské mafie se nebojí
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Jiříkov je čtyřtisícové město s největší romskou komunitou v zemi. Příjmy z jedenácti heren naplnily městský rozpočet za rok 2010 bezmála 900 tisíci korunami. Město se bez nich bude muset obejít.

"To víte, že nám ty peníze budou chybět, ale když dáte na misku vah bezpečnost obyvatel, nárůst kriminality, 22 procentní nezaměstnanost a peníze z hazardu pro město, které však z většiny tvoří prohrané sociální dávky, rozhodlo se zastupitelstvo správně," uvedl pro ParlamentníListy.cz starosta města Michal Maják (STAN). Chybějící peníze se podle starosty dají sehnat výhodnějším nákupem energií na burze či jinými alternativami.

Psali jsme:
Co čumíš, máš drobné? Gamblingu v brněnském Bronxu propadly ženy i děti

Tlak teprve přijde

Vyhláška nabývá platnosti patnáctý den po vydání a provozovatelé mají tedy jen velmi krátkou dobu na stažení hracích automatů z oběhu. "Bohužel nám tu zůstanou ještě videoterminály VLT, o jejichž povolení rozhoduje ministerstvo financí. To však zkrátilo dobu povolení z deseti let na tři, což považuji za úspěch," konstatuje Maják.

Většinu heren ve městě však vlastní Vietnamci a přestože starosta necítil před projednáváním vyhlášky žádný tlak ze strany provozovatelů, místostarosta města Miroslav Horák se obává, že tlak teprve přijde. "Tyto herny mohou být napojeny na mafii, pracoval jsem 21 let u policie a znám ty struktury, ale nebojím se," nezaváhal nad zvednutou rukou v zastupitelstvu pro zrušení hracích automatů Horák.

Sledujeme téma HAZARD

Zelení v Brně by mohli vyprávět
 

Tlaky lobbistů či zástupců sdružení provozující herní průmysl na zastupitele města nejsou ničím neobvyklým. Bývalý zastupitel města Brna Martin Ander (SZ) s tím má své zkušenosti.

"Vždy, když se projednávalo nějaké relevantní usnesení nebo restriktivní vyhláška města, se někdo z herní branže snažil ovlivnit znění ve svůj prospěch. Žádali jiné řešení, jinou komunikaci, poukazovali na benevolentnost Prahy atd. Třeba mě konkrétně kontaktoval zástupce provozovatele kasina Admiral a žádal výjimku ze zákazu. Dnes třeba má projednávat podobnou vyhlášku o omezení automatů Starý Lískovec a kolegyně si mi postěžovala, jak silné tlaky jsou na ni vyvíjeny ze strany provozovatelů heren," vysvětluje redakci Ander.

V sousedních městech Šluknově a Rumburku, které zmítaly a dodnes zmítají protesty proti nepřizpůsobivým se o vyhlášce rovněž hlasovalo, zastupitelé však přijali mírnější verzi. V obou městech vyhláška nařizuje omezení času provozu, stejně tak v Rumburku. Provozovatelé výherních automatů budou muset přístroje vypínat od půlnoci do desáté hodiny ranní.

Související:
Pro většinu Čechů je hazard horší než alkohol a jsou pro jeho úplný zákaz

Lámalo to koalici

Hazard je v ČR opravdu přesahové téma. Někteří poslanci Věcí veřejných vyhrožovali nepodpořením rozpočtu v případě, že nebude hazard zdaněn. Zástupci koalice se na schůzce s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) dohodli na novém způsobu zdanění hazardu od příštího roku. Na část z peněz z něj by přitom měly přímo nárok obecní rozpočty. Dohodu si pochvaloval i předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

"Cítil jsem od koaličních partnerů shodu v tom, že poslanecký klub VV bude moci hlasovat pro daňovou reformu s ohledem na to, že hazard bude zdaněn podle našich požadavků," poznamenal Bárta.

Čtěte také:
Válka v koalici o hazard. Topkař Gazdík véčkaři Novotnému: Bláboly

Pořád vedeme

Česká republika není zrovna ve fenoménu gamblerství asketická, jelikož koncentrace heren a kasín na hlavu je u nás největší na světě. Ministerstvo financí si nechalo před časem zpracovat studii, která porovnávala státní příjmy na daních z hazardu a investice do léčby patologických hráčů plus další výdaje s gamblerstvím spojené.

Podle primáře oddělení závislostí v Bohnicích Karla Nešpora je však tato analýza zbytečná, neboť nikdy nezohlední vše. Některé věci se podle něj nedají kvantifikovat.

"I když se stát chlubí příjmem osmi miliard do státní kasy, jsou náklady podstatně vyšší. Kupříkladu vemte si 15letého kluka, který začne hrát, nevyučí se, nepracuje, neodvádí státu daně a další 40 let stráví po kriminálech, jelikož začne krást. Nakonec se z něj stane v 60 bezdomovec. Vemte jen, kolik stojí tento jedinec a jich jsou tisíce. Každopádně rozhodnutí zastupitelstva Jiříkova velmi vítám a jen doufám, že i zastupitelé dalších měst budou ke svým voličům natolik zodpovědní, aby je nevystavovali kriminalitě a sociálním problémům," vyzývá k následování Nešpor.

Ze statistik ministerstva financí vyplývá, že Češi nejvíce prosází právě na výherních a videoloterijních hracích automatech

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…