V Kalifornii bude referendum k trestu smrti. Odpůrci tvrdí, že se ušetří

25.04.2012 12:40

V Americe v posledních letech přibývá států, které vyřazují trest smrti ze svých zákoníků. Například Nové Mexiko, Illinois či New York by mohla v listopadu následovat Kalifornie. Tamní odpůrci trestu smrti totiž získali potřebných půl milionu podpisů k uspořádání referenda… V době krize škrtají zadlužené státy, kde se dá. Desítky milionů dolarů prý například Kalifornie ušetří tím, že zruší trest smrti. Rozhodnout ale budou muset ještě v referendu sami Kaliforňané.

V Kalifornii bude referendum k trestu smrti. Odpůrci tvrdí, že se ušetří
Foto: worldwide.com
Popisek: Elektrické křeslo, ilustrační foto

„V Kalifornii, pokud v listopadu Kaliforňané řeknou, že nechtějí trest smrti, by se to týkalo 723 vězňů, kteří jsou odsouzeni k trestu smrti. V celých Spojených státech je ve stejné situaci přes 3000 vězňů,“ říká zahraničně-politický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák. 


„Pro stát je to samozřejmě zatěžující, protože držet muže v cele smrti je pro společnost nákladné. To je právě něco, čím operují odpůrci trestu smrti nejvíce, kromě argumentů, které známe z Evropy. Tedy, že by člověk člověku neměl brát život, že je zde možnost justiční vraždy a trest nemá vliv na klesající zločinnost,“ pokračuje Slezák. 


Nejvíc stojí advokáti


Podle studie, o níž informoval Los Angeles Times, pouhých 13 poprav, které byly vykonány v Kalifornii vykonány od roku 1978, kdy byl trest smrti v tomto státě znovu obnoven, přišly na čtyři miliardy dolarů. Každý, kdo je odsouzen k smrti, má totiž možnost automatického odvolání, proces se táhne mnoho let a nejvíce stojí advokáti. 


„Odpůrci trestu smrti argumentují tím, že člověk, který je odsouzen na smrt a nemůže pracovat, by se zapojil do práce ve věznici, vydělal by si, takže by to bylo levnější než všechny ty nákladné procesy. A ještě by z těch peněz, které by si vydělal, mohl přispívat svým obětem nebo pozůstalým po obětech,“ uvádí Milan Slezák. 


Pokud by byl trest smrti v Kalifornii zrušen, odsouzenci by se již nikdy nedostali na svobodu. Dostali by doživotí bez možnosti omilostnění. 

{relatedarticles title="Psali jsme:" tag="trest smrti"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: ava

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …