V Karlových Varech koalice skomírá. Vítr v ní chtějí udělat zástupci ODS

21.11.2011 18:21

Karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA) má za sebou druhé kolo rozhovorů se zástupci politických stran, kde hledá nového spojence pro oslabenou a nefunkční koalici K20, ovládající po volbách karlovarský magistrát. Nejblíže do koalice mají zřejmě našlápnuto zástupci ODS, kteří si ovšem stanovili několik podmínek, o kterých se nyní budou obě strany radit. Rozhodnutí o tom, kdo posílí K20 by mělo padnout začátkem příštího týdne, uvedl pro ParlamentníListy.cz primátor Kulhánek.

V Karlových Varech koalice skomírá. Vítr v ní chtějí udělat zástupci ODS

Koalice K20 se dostala do existenčních problémů poté, co vedení magistrátu odvolalo v červnu neposlušného náměstka Jiřího Kotka (Alternativa), který s oblibou kritizoval různá rozhodnutí magistrátu a podle svých kolegů se choval jako neřízená střela. Nyní se ovšem Kotek při hlasování staví proti svým bývalým koaličním partnerům, kteří tak nemají šanci prosadit své návrhy. Primátor proto začal vyjednávat se zástupci opozice, jejichž vstup do křehké koalice by mělo posílit uskupení ovládající karlovarský magistrát. Ještě před sesazením Kotka fungovala koalice K20 s převahou dvou hlasů.

"Nejprve jsem vyzval k jednání subjekty, které jsou ve své vnitřní shodě s uvažovanou stavbou nové středopravé koalice - tedy TOP 09, ODS, KOA, dále pak subjekty, nebo jejich jednotlivé zastupitele z Alternativy a O co jim jde?!," informoval primátor Kulhánek.

Více o Karlových Varech ZDE

Začátkem týdne spolu nejdříve jednaly subjekty původní koalice K20, kterou nyní tvoří KOA, Alternativa, Top 09 a O co jim jde?!. "Zástupci ALT a OCJJ sdělili, že vytvořili jednotný blok šesti až sedmi zastupitelů, tedy tří z OCJJ a tří až čtyř z ALT, kteří jsou přes preferenci původní K20 připraveni se jednání o nové koalici zúčastnit a postupovat v rámci svého bloku jednotně a koordinovaně. Ve zmíněném bloku není zastoupen Jiří Kotek," uvedl primátor.

"Následně se sešli zástupci TOP09, ODS a KOA, kde si vyslechli návrh z odpoledního jednání. Protože jedním ze vstupních požadavků ODS byla neúčast jmen Otmar Homolka z OCJJ a Jiří Kotek z ALT, odnesli si její zástupci tento návrh ke svému vnitřnímu projednání, které by mělo proběhnout v následujících dnech," řekl primátor Kulhánek.

V současné době tvoří osmatřicetičlenné zastupitelstvo karlovarského magistrátu osm zástupců KOA, po sedmi mandátech mají ČSSD i ODS, Alternativa obsadila pět křesel, TOP 09 čtyři i KSČM má čtyři mandáty a hnutí O co jim jde?! má tři zastupitele.

"Několikaměsíční projekt K20, kdy KOA, ALTERNATIVA, TOP09 a hnutí O co jim jde?, který řídil město převahou dvou hlasů, selhal. Jako sociální demokrat, jehož strana byla z vedení města vyloučena, se mohu škodolibě usmívat. Ale vede mě to spíš k zamyšlení, nakolik je možné ve velkém městě postavit vedení magistrátu na sdružení malých stran a iniciativ," komentoval situaci na magistrátu Jakub Pánik, člen předsednictva ČSSD v Karlovarském kraji.

"KOA, ALTERNATIVA i O co jim jde? jsou sdružení a strany založené na několika jedincích. Získaly sice podporu voličů, ale nemají za sebou členskou základnu strany, která umožňuje na jednu stranu se opřít o většinový názor členské základny a na druhou stranu nepřekračovat mantinely, které zázemí silné strany definuje. Stačí, když si někdo s někým osobně nesedne a koalice je v tahu. Strana nebo hnutí založené na jedné osobnosti, byť pracovité a třeba i charismatické, je torpédo, které jen hledá cíl. Tentokrát vybuchla koalice v Karlových Varech," řekl Pánik.

"A tak se v Karlových Varech rodí koalice nová, zatím, Jak se zatím zdá, V Karlových Varech se rodí nová koalice, ryze pravicová a zřejmě s partnerstvím ODS. Silná slova z dob volební kampaně jdou stranou, prostě nachází čas reálné politiky, čas kompromisů. Ve velké politice levá a pravá je velký diametrální rozdíl. V komunální politice to není o tom hrát si na pravou a levou. Tady se hraje na schopné, méně schopné a neschopné," dodal Jakub Pánik.

Související:

Od Karlových Varů chci miliardy, říká Fagan

Advokátu Faganovi dochází trpělivost. Vary dostaly ultimátum

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …