V ODS se na Nečase chystá "atentát"

09.04.2011 20:30

Ukazuje se, že současná vládní krize a situace ve Věcech veřejných má patrně přesah i do vnitrostranického boje v ODS. Ten by měl vést k oslabení pozice předsedy strany a premiéra Petra Nečase a posílení předsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Je prý rozjeta složitá šachová partie.

V ODS se na Nečase chystá "atentát"

Podle informací serveru ParlamentníListy.cz od několika členů Výkonné rady ODS to byl právě Tluchoř, který nejvíce tlačil, aby premiér Petr Nečas odvolal ministry Věcí veřejných Radka Johna a Josefa Dobeše.

Couvne opět Nečas?

Plán je v první fázi jednoduchý: Nečas opět vydá ostré prohlášení, ale kvůli nesplnitelnosti ultimáta bude muset jako tolikrát v historii ustoupit a najít s Věcmi veřejnými přijatelnější řešení. To v důsledku opět oslabí jeho pozici a bude vypadat jako slabý premiér a předseda, který si nejprve dupne a pak se stáhne.

Současná situace je totiž nejspíš patová, protože podle posledních informací jak z VV i ODS se nepodaří získat další přeběhlíky z Věcí veřejných. Další zdroj z Věcí veřejných, který si rovněž nepřál být jmenován, ParlamentnímListům.cz řekl, že VV nemohou přistoupit na to, aby v jednu chvíli odešel z ministerského postu de facto reálný šéf strany Vít Bárta, předseda strany John a ještě jeden ministr (Dobeš). To se prý rovná ultimátu, které předložilo Rakousko-Uhersko před první světovou válkou Srbsku.

Související: Bez ministrů za VV vládu potopíme, říká Peake


I prezident Václav Klaus je poměrně překvapený Nečasovým postupem, o němž nebyl informován a především se ptá, co má Nečas v plánu poté, co odvolá ministry Véček a především v případě, když Véčka nebudou takovou změnu akceptovat. Podle zdroje z VV v takovém případě z koaličního projektu vystoupí a novou vládu nepodpoří.

Související: Klaus pro PL.cz: Jsem překvapen. O odvolávání Johna a Dobeše řeč nebyla


„Na Výkonné radě se vůbec neřešilo, co nastane potom. Jaký krok B bude po kroku A, Tluchoř pořád říkal, že to není potřeba," prozradil ParlamentnímListům.cz člen výkonné rady.

Volební kongres a změna vedení

ParlamentníListy.cz mají již déle informaci o tom, že se Petr Tluchoř snaží o to, aby letošní nevolební kongres ODS byl volebním. Zde by sice Nečas nebyl odvolán, ale bylo by významně změněno vedení ODS tím směrem, že by zde měl právě šéf poslaneckého klubu ODS buď dalšího místopředsedu ze středních Čech nebo jiné sobě blízké osoby. Na minulém kongresu se mu totiž nepodařilo prosadit europoslance Milana Cabrnocha na funkci místopředsedy.

Ostatně o tom, že by letošní kongres ODS mohl být volební, se nehovoří jen v okolí Tluchoře. Řada členů ODS se domnívá, že je třeba reagovat na současnou situaci ve vedení ODS, které považují za slabé.

Je zde oslabený Alexandr Vondra, o němž se hovoří, že nemůže dlouhodobě zůstat ministrem obrany a patrně ani ne místopředsedou, pak je zde Pavel Blažek, který funkci místopředsedy pro fungování strany de facto předal exministru životního prostředí Pavlu Drobilovi. Šéf spravedlnosti Jiří Pospíšil se k politice pro změnu nevyjadřuje, řeší jen ministerstvo. 

Čtěte také: Topolánkův pohrobek Tluchoř tlačí svého koně proti Bendlovi


Tluchoř-Topolánek-Dalík

Přinejmenším Praha nebo například jihočeský region by chtěly opět někoho ve vedení. Pozice Pavla Drobila se upevnila poté, co byl nedávno šéfem Moravskoslezského regionu zvolen jeho blízký spojenec Zbyněk Stanjura.

„Je to snaha Tluchoře, Topolánka a Dalíka získat zpět svůj vliv," řekl člen Výkonné rady. Tomu by napovídalo i to, že dnes došlo ke schůzce Mirka Topolánka s Kristýnou Kočí a Petrem Tluchořem v jedné z pražských kaváren, o které padla zmínka v sobotním Pressklubu.

Související: Vládní krize vrcholí a objevil se Topolánek. Sešel se s Kočí

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ale vidí celou věc jinak. "Informace ze zdroje ABL připomínají známé Rádio Jerevan. Ona schůzka se nekonala v sobotu, ale v pátek a premiér Nečas o ní byl týden dopředu informován. Nedošlo k ní v kavárně, ale v italské restauraci La Vita e Bella. A ona blondýna nebyla Kristýna Kočí, ale Lucie Talmanová, která přišla se svým mužem Mirkem Topolánkem. Stoprocentně pravdivá na celé věci je tak pouze okolnost, že před restaurací stála podezřelá Octavie, z níž zřejmě kdosi fotil hosty restaurace," uvedl Tluchoř. 

více:

Tluchoř (ODS): Pokračuje Bárta ve sledování?

Tluchoř byl v době Topolánkova premiérování jedním z jeho nejbližších a nejvlivnějších spojenců, který dokázal řadu věcí zařídit. Je to velký politický stratég a má i dobré vztahy s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. V současnosti se navíc hovoří o velmi přátelských vztazích mezi Kočí a Tluchořem. Kočí  také vyzvala Johna k rezignaci. Je otázkou, zda se do budoucna oslabením Nečase nemůže plánovat cesta pro návrat Topolánka zpět do vedení ODS.

Na druhou stranu, není ještě všem dnům konec, vládní koalice se zatím nerozpadla a pokud Věci veřejné nakonec přeci jen opustí vládu a Nečasovi se podaří vyjednat potřebnou podporu vládě od některých poslanců z řad VV, může to jeho pozici naopak stabilizovat. 

Ptejte se Petra Tluchoře

##MINIPAS 276##

K vládní krizi:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…