V Olomouci se demonstrovalo v poklidu. Žádné plamenné projevy a skandování

19.04.2012 14:25

REPORTÁŽ Ten, kdo dnes v Olomouci čekal plamenné projevy a bouřlivě skandující dav požadující okamžité odstoupení vlády, se šeredně spletl. V rámci takzvaného Týdne protestů přišla na olomoucké Horní náměstí více než stovka lidí. Snad to bylo přívětivým jarním počasím, ale protest proběhl klidně, bez emocí, s úsměvy na tvářích a věcnými argumenty řečníků.

V Olomouci se demonstrovalo v poklidu. Žádné plamenné projevy a skandování
Foto: Archiv
Popisek: Occupy Olomouc před olomouckou radnicí

Akce zorganizovaná iniciativou ProAlt a Occupy Olomouc započala krátce po páté hodině odpolední a trvala více než hodinu. Lidé, kteří na olomoucké Horní náměstí dorazili, se projevili hlavně prostřednictvím peticí za demisi vlády či za zrušení důchodové reformy. Pod petice se podepsala více než stovka účastníků protestu.

Důchodce žije za tři tisíce

„Jsem důchodce. Mám platit sedm tisíc za byt, takže mi zbudou tři tisíce. Z toho se přece nedá žít,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jaromír Hlaváč z Olomouce právě se podepisující pod petici za zrušení důchodové reformy.

Vynášení smrtky Nečase

Za zády řečníků mluvících do mikrofonu stála o zeď radnice opřená figurína ze slámy s podobiznou premiéra Petra Nečase (ODS), což mělo odkazovat ke starému lidovému zvyku vynášení smrtky. „V tomto případě však nešlo o konec zimy, ale snad o blížící se konec Nečasovy vlády a nečasu, který má jeho kabinet na svědomí,“ uvedl pro redakci jeden z pořadatelů.

Bajgar: Nezaměstnaní nejsou paraziti

Na shromáždění promluvil k davu mimo jiné Petr Bajgar z České pirátské strany, který zdůrazňoval zejména potřebu změnit uvažování o nezaměstnaných, na které se podle něj nelze dívat jako na parazity společnosti a méněcenné občany. Kromě toho také vyzýval lidi, aby chodili k volbám a volili zodpovědně ty, kteří chtějí hospodařit, ne jen krást. Navrhoval také alternativy efektivnějšího hospodářství. „Vyloučené lokality by mohly být mnohem samostatnější díky družstevní spolupráci, lokálním měnám a participativním rozpočtům“ řekl do mikrofonu Bajgar.

Kohout: Z bláta do louže

Poté došlo z úst dalších řečníků na kritiku bankovního systému či přirovnání komunistické totality k soudobé totalitě takzvaného tržního neoliberalismu. „Mám pocit jako bychom se dostali z bláta do louže. Od komunistické totality k totalitě soudobé, kdy opět úzká skupinka lidí ovládá většinu společnosti. Proto navrhuji nechodit k volbám a vytvořit regionální občanské neposlušnosti,“ vystoupil Milan Kohout za iniciativu Occupy Olomouc.

Občan: Trapná akce

Z průběhu akce nebyl příliš nadšený Martin Kouřil. „Čekal jsem, že tu bude spousta studentů jako v devětaosmdesátém a ne stovka lidí jen tak postávat s úsměvem na tváři. Copak je se čemu smát. Vždyť je to trapné,“ řekl ParlamentnímListům.cz olomoucký občan.

Demonstrace vyvrcholila divadelní scénkou pod názvem Škola zákal života ukazující možné dopady zavedení reformy vysokého školství. Poté se účastníci demonstrace v klidu rozešli do svých domovů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …