V USA mají také Knihovnu Václava Havla. Českou budou podporovat

06.05.2012 19:47

V Americe vzniká iniciativa tvořená přáteli zesnulého exprezidenta Václava Havla. Snaží se o otevření knihovny, která sice bude fungovat samostatně, bude ale spolupracovat s Knihovnou Václava Havla v Praze.

V USA mají také Knihovnu Václava Havla. Českou budou podporovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

V USA vzniká za přispění amerických přátel bývalého prezidenta Nadace pro Knihovnu Václava Havla (The Vaclav Havel Library Foundation). Bude však fungovat samostatně a nezávislé na pražské knihovně, navzájem ale budou spolupracovat.

Za institucí stojí například někdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová nebo bývalý americký velvyslanec Craig Stapleton. V pondělí a úterý se bude připomínat Havlův odkaz a dílo. První událostí se tak stane Slavnost Václava Havla a jeho odkazu právě v otevřené knihovně.

Následující den se na newyorské univerzitě bude konat seminář Péče o odkaz Václava Havla. Promluví zde jak Albrightová, tak i velvyslanec Michael Žantovský nebo bývalý velvyslanec USA v Česku John Shattuck. "Hovořit se bude o minulosti, současnosti a perspektivách česko-amerických vztahů, a také o roli Knihovny Václava Havla při péči o jeho odkaz," uvedli zástupci knihovny.

Knihovna sídlící v Praze byla před několika lety založena po vzoru amerických „prezidentských“ knihoven. Shromažďuje zde různé materiály o Havlovi. "Iniciativu našich amerických přátel vítáme a těšíme se na budoucí spolupráci," prohlásil její šéf Martin Palouš. Knihovnu financuje Zdeněk Bakala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…