V divadle zapomněli, že jim zdvihli nájem. Teď o něj přijdou. A tak cinkají klíči

20.10.2011 15:20

Zvonění klíčů se zase ozvalo po dlouhé době v centru města, Postaraly se o to stovky demonstrujících, které spojily obavy o osud opery a také baletu Národního divadla v Brně. Scéna má být totiž kvůli rekonstrukci a také úsporám na sedm měsíců uzavřena. Divadelníci považují tento krok za likvidační a tvrdí, že to bude znamenat praktickou konec souboru.

V divadle zapomněli, že jim zdvihli nájem. Teď o něj přijdou. A tak cinkají klíči
Foto: Martin Šimák
Popisek: Manifestace v Brně

 „Janáček se musí v hrobě obracet. Pro tuhle společnost jsme už jen jako kus, který má držet ústa a platit daně. I když v Brně možná není situace ještě tak zlá, jako jinde v republice, tak se nám takové svévolné rozhodování politiků nelíbí. V praxi to bude znamenat, že přijdeme i o to málo radosti, které nám ještě v životě zůstalo. Vždyť při návštěvě divadla jsem mohla aspoň na chvíli zapomenout na to, že mě zase zvedli nájem, platit bude z osmi tisícového důchodu, že šest tisíc. A kdybych neměla vdovský důchod po manželovi, tak bych asi zůstala pod mostem. A když už nebudu moci ani zajít na milovanou operu, pak to bude opravdu hodně smutné," vysvětlila ParlamentnímListům.cz svoji přítomnost na demonstraci brněnská penzistka Františka Švábenská z Brna.

Fanfáry z Libuše

Demonstrace, která začínala u Janáčkova divadla v počtu několika set lidí, končila v centru města před kostelem svatého Tomáše. Protestující doprovázely bubny, píšťaly i trubky. Hrály se však také slavnostní fanfáry z Libuše a sbor opery zpíval židovský chorál z Nabucca. To vše znamenalo silné emoce a mnozí z demonstrujících se neubránili slzám dojetí. ostatně vliv to zjevně mělo i na vedení města. Nikdo se sice oficiálně na demonstraci neukázal, nicméně, bezprostředně po ní svolal primátor Roman Onderka (ČSSD) mimořádný brífink. Při něm nešetřil kritikou na podle něj a radnice nátlakovou akci odborářů, jež navíc ještě podle Onderky lžou, když tvrdí, že zastavení činnosti je již hotovou věcí.

Co čumíš, máš drobné? Gamblingu v Brně propadly ženy i děti

„Na stole je několik variant a o těch se bude teprve jednat. Nic není definitivní, Navíc je skutečně holá lež, že Brno je nekulturní město. Naopak Brno se svými 3000korunami dotací na kulturu na jednoho obyvatele dává absolutně nejvíc v celé republice a patří mezi největší přispěvatele i v Evropě. Pro srovnání - Plzeň dává 2300 korun, Praha 1800 a Liberec například jen 900 korun," uvedl primátor bezprostředně po ukončení manifestace. Zástupci města včetně koaličních z ODS připomínali rovněž fakt, že v Brně je podporována Státní filharmonie i činnost divadla výhradně z městských peněz.

Více o Brně ZDE

„V Praze jsou na tyto účely peníze přímo formou příspěvků z ministerstva kultury," dodal Libor Šťástka z ODS. Akci město považuje za nátlakové a rozhodně podle primátora nepovede k tomu, aby byl ředitel Dvořák odvolán. Demonstraci vedení města označilo za „tlučení na vrata, která jsou však otevřená," Nicméně faktem zůstává že přes padesát pracovníků divadelních dílen už dostalo výpověď a následovat zřejmě budou další. Brno nutně potřebuje uspořit především v létech 2013-2014. jedině tak dosáhne město na evropskou dotaci 900 milionů, která bude výraznou injekcí pro plánovanou rekonstrukci kanalizace, která přijde celkem na dvě a půl miliardy.

Více čtěte: Z brněnské opery vietnamská tržnice?

Foto: Martin Šimák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …