V obecních bytech zaplatíte o několik stovek víc. Od nového roku

25.11.2011 8:26

Ve většině obecních bytů v krajských městech v příštím roce vzroste nájemné. Města plánují využít maximum prostoru, který jim dává zákon. Od roku 2013 totiž budou moci zvednout nájemné jen v takové míře, na které se dohodnou s nájemníky. V příštím roce tak mají poslední možnost, jak v maximální možné míře vylepšit příjem do městských rozpočtů.

V obecních bytech zaplatíte o několik stovek víc. Od nového roku

V roce 2012 mají krajská města poslední šanci k jednostrannému zvednutí nájemného bez předchozí dohody s nájemníky a většina měst je připravena, že této možnosti využije hned v lednu. V některých případech se může nájemné zvednout hned na dvojnásobek. Zprávu přinášejí dnešní Lidové noviny (LN).

Nájemné se zvýší plošně. Bez ohledu na stav bytů a situaci nájemníků

Do nedávna platilo, že v obecních bytech nerostlo nájemné tak rychle jako v domech, které vlastnili soukromníci. Zdá se však, že města jsou připravena tento rozdíl co nejrychleji dohnat, než jim to znemožní zákon. Je sice pravda, že regulované nájemné lze zvyšovat jen o určitou částku a životní náklady mnoha rodin by nemusely vzrůst až tak drasticky, platí ovšem také, že města, která v minulosti nájemné nezvedala, mohou sáhnout ke zdražení skokovému. Nájemné tak, že vzrůst i o dvojnásobek.

A kolika bytů se plánované zdražení po novém roce týká? „Celkem se to týká 260 tisíc bytů, z toho 140 je obecních či státních a zbytek vlastní soukromé subjekty v majetku obcí, říká mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.  V ostatních obecních bytech byla regulace nájemného zrušena již ke konci roku 2010.

Města jako Plzeň, Jihlava či Hradec Králové plánují, že nájemné zvednou. Naproti tomu pražští radní váhají. Regulované i deregulované nájemné v Praze je již dnes nejvyšší ze všech měst v republice. Městské části Praha 12 a 13 říkají, že zdražovat nebudou, naproti tomu Praha 5 je připravena zdražit o maximální povolenou částku, i když k navýšení nájemného dojde až ke konci roku 2012.

Většina měst zvyšuje nájmy plošně bez ohledu na stav bytu nebo ekonomickou situaci nájemníků. Sociálně slabší nájemníci pak dostanou možnost přestěhovat se do bytů menších a tím pádem i levnějších. Pokud lidé o výměnu bytu projeví zájem, ale město je zatím nebude mít k dispozici, nájemníci dostanou slevu.

Související:

Na Zlínsku rostou dluhy za nájemné, ve hře jsou miliony

Jankovský se deregulace nebojí. Situace se nevyhrotí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…