VIDEO Zeman pozval do Lán oslavence Klause. Došlo na „lesníka“ Forejta i zásadní slova k aktuálnímu dění

13.06.2016 16:56

VIDEO Václav Klaus se vrátil do Lán. Tedy jen zhruba na dvě hodiny a na pozvání současné hlavy státu Miloše Zemana. Ten pozval svého předchůdce do letního sídla českých prezidentů, aby mu blahopřál k nadcházejícím 75. narozeninám. Zeman s Klausem se na místě vyjádřili i k probíhající vládní krizi.

VIDEO Zeman pozval do Lán oslavence Klause. Došlo na „lesníka“ Forejta i zásadní slova k aktuálnímu dění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman pozval svého předchůdce Václava Klause na zámek v Lánech, kde mu poblahopřál k jeho 75. narozeninám

Prezident Miloš Zeman připravil svému předchůdci na lánském zámku velkolepé přivítání. Před nově zrekonstruovaným palmovým skleníkem při příchodu Václava a Livie Klausových vyhrávala hradní kapela známou melodii „happy birthday to you“.

Před fontánkou u skleníku, kde si koncem března Zeman dával pivo s čínským prezidentem, již čekali zaměstnanci lánského zámku a zahrad, náčelník vojenské kanceláře prezidenta, šéf Správy pražského hradu, nový šéf prezidentské ochranky plukovník Zdeněk Šiman a další.

Prezident Zeman byl na oslavě narozenin svého předchůdce již několikrát v sídle jeho institutu na pražské Hanspaulce. Tentokrát, nejspíš i pro půlkulaté jubileum, zvolil ještě slavnostnější příležitost, jak Klausovi popřát.

„Vážený pane prezidente Klausi, bývá zvykem v české kotlině, že každý nový politik prokleje svého předchůdce a prohlásí, že všechno dělal špatně. Zastávám názor, že je třeba tuto praxi změnit a je třeba si našich předchůdců vážit. Proto mi dovolte, abych připil na zdraví předchozího prezidenta a popřál jak jemu, tak jeho paní hodně úspěchů v budoucím životě. Na vaše zdraví!“ blahopřál Miloš Zeman.

Těsně před koncem Zemanova projevu začalo před skleníkem v areálu lánského zámku hustě pršet, na což ve své krátké řeči Václav Klaus pohotově reagoval. „Musím pronést projev velmi krátký, jinak byste všichni zmokli, a to nemůžu dopustit,“ pronesl s úsměvem Klaus, nad nímž v ten okamžik držel deštník šéf hradního protokolu Jindřich Forejt oděný do myslivecké uniformy.

„Chtěl bych poděkovat panu prezidentovi za pozvání do Lán. Jsme rádi, že je zase po delší době vidíme. Děkuji mu za to, že mi popřál, a i já jemu přeji pevné zdraví. On ale řekl jako novinku, že se bude hezky mluvit o svých předchůdcích, tak já mu na oplátku mohu slíbit, že se také budu pokoušet, aby se hezky mluvilo o našich následovnících. V tomto smyslu to bude jedna jedna,“ sdělil Václav Klaus.

Exprezident si následně neodpustil ani krátkou reakci na současnou vládní krizi kvůli reorganizaci v elitních policejních složkách. „Opravdu děkujeme, jsme rádi a přejeme, aby pan prezident zvládal své úkoly a zrovna v tuto chvíli v poněkud dramatické situaci, kterou jsme si přivodili my tady v naší zemi sami. Ale doufám, že moudrost pana prezidenta to rozčísne a vyřeší,“ dodal.

„Nejlépe by bylo, kdyby se obě strany vzájemně dohodly, a kdo jiný než prezident by měl být moderátorem v takové situaci,“ zareagoval Miloš Zeman.

Foto: Jiří Ovčáček – KPR

Po přípitcích se zaměstnanci lánského zámku a zahrad, s lánským starostou a dalšími následoval oběd obou prezidentů, při němž došlo k předání darů. Miloš Zeman překvapil svého předchůdce velkým dortem. Daroval mu též arménský koňak, jehož výrobnu před týdnem navštívil, dále lánský med a jahody.  

Klaus dostal od současného prezidenta též knihu výroků, citátů a bonmotů Winstona Churchilla. „Je to náš společný hrdina,“ řekl k tomu prezident Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …