VÍME PRVNÍ Hrad už má náhradu za odvolaného šéfa bezpečnosti Fulíka

21.10.2015 11:16

Prezidentská kancelář již obsadila jeden z uvolněných vrcholných postů, který ztratil svého šéfa kvůli narušení bezpečnosti Hradu při akci, kdy několik aktivistů sundalo prezidentskou standartu a nahradilo ji červenými trenýrkami. Jde o bezpečnostní odbor, z jehož čela byl před týdnem odvolán Jan Fulík.

VÍME PRVNÍ Hrad už má náhradu za odvolaného šéfa bezpečnosti Fulíka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

Před necelým týdnem, během návštěvy Miloše Zemana ve Zlínském kraji, padla třetí oběť za neuhlídání komplexu Pražského hradu, díky čemuž se podařilo skupině Ztohoven proniknout až na střechu, sundat standartu prezidenta republiky (jeden ze šesti státních symbolů ČR) a místo ní na stožár vyvěsit obří červené trenýrky.

Prázdné ředitelské místo po Janu Fulíkovi vyřešil Hrad oproti zbylým dvěma postům rychle. Bezpečnostní odbor byl zařazen do administrativní sekce, kterou už nyní řídí Jan Novák. Ten byl zároveň pověřen řízením bezpečnostního odboru. Na dotaz redakce ParlamentníchListů.cz to řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

„V souvislosti se změnou organizačního řádu Kanceláře prezidenta republiky byl Odbor bezpečnostní zařazen do Sekce administrativní a řízením Odboru bezpečnostního byl pověřen ředitel Sekce administrativní pan Jan Novák,“ uvedl Ovčáček.

Na otázku, zda to znamená, že vhodného kandidáta na pozici po Janu Fulíku už Hrad hledat nebude, reagoval prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček takto: „Zvolili jsme pro tuto chvíli toto řešení, které umožňuje v budoucnu, pokud bude třeba, zvolit i jinou variantu.“

Jan Novák je v prezidentské kanceláři od dubna letošního roku. Prošel řadou vrcholných funkcí ve státní správě, šéfoval například Úřadu vlády. Začínal ovšem právě na Pražském hradě, kde působil dvanáct let za dob Václava Havla i Václava Klause.

„Trenýrková aféra“

Několik lidí z organizace Ztohoven proniklo v přestrojení za kominíky 19. září po lešení až na střechy Pražského hradu a bez povšimnutí bezpečnostních složek střežících sídlo hlavy státu, se dostalo ke stožáru s prezidentskou standartou. Tu svěsili dolů a nahradili velkými červenými trenýrkami. Sami aktivisté a jejich obhájci to označují jako umělecký počin, Hrad i část politického spektra má jasno v tom, že jde o znesvěcení státního symbolu České republiky a trestný čin, jehož spáchání navíc způsobilo škodu téměř sto tisíc korun.

První personální obětí této akce se stal šéf prezidentovy ochranky Petr Dongres, který sám požádal o přeložení poté, co Miloš Zeman avizoval jeho konec ve funkci. Druhou obětí byl Radim Studený, šéf Hradní stráže, kterého na počátku měsíce odvolal náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky generál Rostislav Pilc. Za tyto dva muže ještě náhrada není, kandidáti se teprve vybírají, jak nedávno ParlamentnímListům.cz řekl prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…