VV se shodly, že podpoří církevní restituce. Vláda to odklepla

11.01.2012 9:10

Ministři Věcí veřejných jdou po jednání poslaneckého klubu na vládu podle informací ČTK s mandátem podpořit majetkové vyrovnání s církvemi. Vláda bude o církevních restitucích jednat dopoledne. Vláda pak následně podle informací ParlamentníchListů.cz restituce schválila.

VV se shodly, že podpoří církevní restituce. Vláda to odklepla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John ve sněmovně

Členové vlády za Věci veřejné nechtěli při odchodu z jednání poslaneckého klubu svůj postoj komentovat. Informace z klubu však hovoří o tom, že církevní restituce podpoří. Poslanci VV o věci zatím jednají dále. "Věc není jednoduchá," sdělil ČTK zdroj.

Nalezli jsme východisko a podpoříme církevní restituce

Vicepremiérka Peake později informace potvrdila v textové zprávě. "Domnívám se, že jsme východisko nalezli. V souladu s koaliční smlouvou podpoříme církevní restituce," oznámila ČTK. O věci podle ní vedení VV v noci jednalo jak uvnitř koalice, tak s církvemi.

Úterní jednání Věcí veřejných, které se táhlo do noci, skončilo bez jasného výsledku. Stranické vedení bylo v názoru na přístup k restitucím rozdělené na polovinu poté, co v pondělí premiér Petr Nečas pohrozil, že z vlády odvolá ministry za VV, kteří by nepodpořili zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Zákon byl připravený minulý rok na základě dohody 17 církví a tří vládních politických stran.

Podle Peake se její strana právě po tomto ultimátu snažila o nalezení co nejodpovědnějšího východiska z "naprosto nesmylsně vyhrocené" situace.

Církve dostanou 59 miliard během třiceti let

Podle návrhu zákona, který vychází z loňské dohody tří vládních stran se 17 českými církvemi, vyplatí stát církvím v od roku 2013 za třicet let 59 miliard korun. V úvahu má přitom být brána inflace. Celkově by se tak mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun.

Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení státního financování církví. Přechodné období před odstřihnutím financování církví od státního rozpočtu by podle dohodnutých předpokladů mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let.

Podobu majetkového vyrovnání s církvemi ostře kritizuje levicová opozice, která se k zákonu nyní bude moci vyjádřit v Poslanecké sněmovně i v Senátu. Také většina občanů ČR, podle průzkumů okolo 70 procent, si myslí, že stát by církvím majetek neměl vracet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …