VZP dohání, co začátkem roku nestihla. Standardy už blokovat nebude

12.01.2012 19:19

V českém zdravotnictví se jen zvolna rozjíždí od nového roku využívání nadstandardu. V očním lékařství se dokonce začaly šířit informace, že VZP není příliš spokojena s tím, že se nadstandardy vůbec zavedly. Vycházely přitom z toho, že od začátku roku nebyly žádné nadstandardní čočky zařazeny do ZUM a opatřeny kódy.

VZP dohání, co začátkem roku nestihla. Standardy už blokovat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Mezi nadstandardní zdravotnické výkony, na něž si mohou od začátku roku lidé připlatit, jsou některá nepovinná očkování, lehčí sádra nebo nitrooční čočka. V polovině prosince o tom definitivně rozhodl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Text schválené novely vyhlášky vyšel těsně před koncem roku ve Sbírce zákonů. Obsahuje prvních 18 výkonů – dva jsou oční čočky, devět lehčí sádry a sedm očkování.

Možná právě skutečnost, že se vyhláška objevila ve Sbírce zákonů „za pět minut dvanáct“ způsobila, že se v prvních dvou týdnech nového roku začaly na očních klinikách šířit informace, že Všeobecná zdravotní pojišťovna není příliš spokojená s tím, že začaly fungovat nadstandardy. Vycházely ze situace, která nastala kolem očních čoček. Žádné z nich totiž VZP nezařadila do ZUM (zvlášť účtovaný materiál), který hradí pojišťovna ve zvláštním režimu.

Oční kliniky nejsou schopny nadstandard poskytnout

Její kritici tvrdí, že VZP mohla zcela jednoduše od začátku roku zvolit nějaké kódy, které si mohla sama stanovit a přiřadit jim cenu tři tisíce korun, čímž by se problém provizorně vyřešil. „Ale oni postupují jinak a maximální neochota ze strany VZP působí strašně divně. Buď je to totální neznalost pojišťovny, nebo je to úmysl. Každopádně je to velmi špatné pro zdravotnická zařízení,“ stěžuje si pro ParlamentníListy.cz ředitel očních klinik v Praze a Brně Petr Kocián.

Proto i na jeho klinikách jsou s poskytováním nadstandardu v úvodu roku problémy. „Pokud se máme chovat úplně čistě, tak v podstatě nejsme schopni nadstandard poskytnout, protože nemůžeme vykázat nějakou ze stávajících čoček. Takže zatím to děláme tak, že nic nevykazujeme a čekáme na to, co bude. Potom se dostáváme do velmi prekérní situace, a ten stávající systém nás obírá v některém případě o desítky, v jiném o stovky korun na každém pacientovi,“ uvádí šéf očních klinik.

Pojišťovna se problematice dostatečně nevěnuje

Vymezení nadstandardu má podle ministerstva zdravotnictví přínos v tom, že pacient nebude hradit plnou cenu, ale jen rozdíl mezi nadstandardem a standardem. V očním lékařství si bude moci doplatit na dva typy lepších nitroočních čoček. Pacienti nebudou muset nikam chodit s účtenkami, platit budou rovnou v ordinaci. Ostatní si vyřídí lékař se zdravotní pojišťovnou sám.

I když vyhláška vyšla 29. prosince, nemělo být pro pojišťovnu problémem do jednoho či dvou dnů zareagovat. Tak rychlá ale nebyla. „Oční je poměrně specifická problematika a rozumět tomu není triviální záležitost. Je vidět, že se tomu pojišťovna dostatečně nevěnuje,“ zlobí se šéf očních klinik Kocián, jak to ve VZP funguje.

Dobrý lékař nemusí rozumět ekonomice očního lékařství

Podle něj pojišťovna také vytváří smlouvy, které jsou špatně natextované. „Když jim pak navrhnete nějakou změnu, tak vám řeknou, že to nejde, protože je to z ústředí. A ústředí není pomalu ochotno se o něčem bavit. Protože si myslí, že to mají v pořádku, když to mají zkonzultováno s člověkem, který je třeba dobrý lékař, ale problematice ekonomiky v očním lékařství nerozumí,“ říká pro ParlamentníListy.cz Kocián.

Všeobecná zdravotní pojišťovna už začíná na stesky očních klinik reagovat. „Nejpozději 13. ledna bude vydána mimořádná aktualizace Číselníku VZP – ZP, která bude mít zpětnou platnost od 1. ledna letošního roku,“ informuje ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí VZP Jiří Rod, že v této aktualizaci budou uvedeny dva univerzální kódy pro vykazování nadstandardních čoček.

VZP reaguje číselníkem se zpětnou platností

Bude se jednat o jeden kód pro vykazování nadstandardní tvrdé nitrooční čočky s úhradou 2 300 Kč a druhý pro nadstandardní měkké nitrooční čočky s úhradou 3 tisíce Kč. Rozdíl mezi konečnou cenou a úhradou doplácí pacient. „Asi je to pro nás v tuto chvíli řešení. Jsem zvědavý, co to bude znamenat v reálu,“ komentuje chystaný krok VZP Kocián.


 

reklama

autor: jih

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…