Václav Havel se smaží v pekle, řekl poslanec natvrdo. A vysvětlil proč

25.03.2013 10:10

REPORTÁŽ Po čtrnácté se v neděli večer u srbské ambasády v Praze sešly desítky lidí, které vzpomínaly na tisíce obětí bombardování Srbska v roce 1999 letouny NATO. Pietní akci uspořádali Přátelé Srbů na Kosovu, promluvil zde poslanec Jaroslav Foldyna či Vladimír Hönig ze Strany práv občanů – zemanovci.

Václav Havel se smaží v pekle, řekl poslanec natvrdo. A vysvětlil proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

V pražské Mostecké ulici se před budovou velvyslanectví Republiky Srbsko v mrazivém počasí sešly desítky lidí a zapalovaly svíčky za oběti, které zabily bomby NATO. Vystoupení řečníků moderoval předseda zmíněného sdružení Václav Dvořák. Mezi řečníky byl kromě poslance Foldyny a místopředsedy pražských Zemanovců Höniga také polský aktivista Marek Skawiński.

„Před čtrnácti lety jsme se tu touto dobou spontánně sešli, někteří plakali. Nebyl to ale pláč ze strachu, byl to pláč z naštvání. Nikdo jsme nechtěli věřit tomu, že se může stát něco takového téměř v 21. století. Nějaké politické rozhovory v Rambouillet, to byla přece jen taková hra. Slobodan Milošević před soudem v Haagu, to byla také jen taková hra,“ vzpomínal Jaroslav Foldyna.

Umíraly i děti, to se nedá odpustit

„24. 3. 1999 dopadly bomby a rakety na civilizovanou zemi uprostřed Evropy, půl miliardy lidí ze států sdružených v NATO začalo bombardovat desetimilionový kulturní národ. Asi ho chtěli zatlačit do země,“ uvedl poslanec s pohnutým hlasem.

Tragické na tom podle Foldyny bylo, že tehdejší představitelé říkali: nebojte se, je to jen taková politická záležitost. „Ale copak ty děti, které umíraly, to se dá odpustit? Dneska by bylo Milici Rakić sedmnáct let, kdyby ji nezabila kazetová bomba vyrobená v USA. Mluvčí NATO Jamie Shea na to tehdy říkal, že je to jen taková kolaterální chyba, tak doufám, že až ho budou smažit v pekle, řeknou mu, že vyšší teplota je jen chyba u teploměru,“ řekl dále.

Už se smaží v pekle…

Zmínil ale i exprezidenta Havla. „Někteří už se v pekle smaží, třeba ti, co říkali, že to je pouze humanitární bombardování. Pro někoho možná, protože asi neměl rodinu a děti. Pro toho, koho nezajímají obyčejní lidé to možná humanitární je, ale pro nás to bylo něco hrozného,“ narážel na postoje tehdejšího českého prezidenta Václava Havla.

„Vzpomínáme na bombardování země, která se ničeho nedopustila. A na tom trvám! Ničeho se nedopustila. Umírali lidé ve městech, umírali lidé v jednu hodinu na trhu. Ničili mosty, ty krásné věci, jak psal Ivo Andrić. V Novém Sadu byly ty krásné nové mosty shozeny do Dunaje. Je mi z toho špatně,“ uzavřel pod vlajícími srbskými vlajkami svou řeč Jaroslav Foldyna.

Místopředseda pražské krajské organizace SPOZ Vladimír Hönig zmínil, jak o situaci referovala média. „V tehdejší době jsem byl zkreslován manipulacemi tehdejších médií. Šířily se tu různé informace o genocidě na Albáncích a tak dále, ale kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Taková mediální masáž tu byla i v případě Iráku a lží okolo zbraní hromadného ničení. Nakonec to dopadlo pouze tak, že se tam zajistily ropné vrty a žádné sklady zbraní se nenašly,“ konstatoval.

Vladimír Hönig před srbskou ambasádou

Byla to propaganda jako za Hitlera

„Dnes se nad tou mediální masáží spíš usmíváme. Měli bychom si z toho ale vzít nějaké ponaučení. Naši představitelé nám přece nebudou diktovat, s kým se máme a nemáme přátelit. Vystřídalo se tu mnoho režimů a vždycky nám říkali, s kým se nemáme bavit a koho máme uznávat. Podívejme se ale třeba na týdeníky z druhé světové války, kde si dnes říkáme, jak mohli být lidé krmeni takovými nesmysly. Stejně tak různé týdeníky z padesátých let. Pro dnešní generace je to jen úsměvné, nikdo tomu nevěří,“ vzpomínal Hönig na historické propagandistické pořady.

A stejně tak podle něho bude úsměvné pro následující generace to, čím jsme byli krmeni my v době, kdy se bombardovala Jugoslávie.

„Jestliže Václav Havel hovořil o humanitárním bombardování, tak co je na bombardování humanitárního? Jestliže ministr zahraničí Karel Schwarzenberg uznal Kosovo, je to kudla do zad našim přátelům, se kterými máme mnohaleté přátelské vztahy,“ dodal Vladimír Hönig.

Celou řadu účastníků demonstrace následně ve své kanceláři přijala a pohostila velvyslankyně srbské republiky v Praze Maja Mitrović.

Jaroslav Foldyna se srbskou velvyslankyní

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …