Václav byl především člověk, a tak by na něj měli lidé vzpomínat, vzkazuje Ivan Havel

19.12.2011 23:42

Ivan Miloš Havel, mladší bratr Václava Havla, si přeje, aby lidé na bývalého prezidenta vzpomínali jako na člověka, který se rád veselil, nejen jako na politika. Bratrovo úmrtí jej prý nepřekvapilo, protože byl viditelně velmi nemocen.

Václav byl především člověk, a tak by na něj měli lidé vzpomínat, vzkazuje Ivan Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

"Co mě ale až dojemně překvapilo, bylo to množství emailů a sms zpráv, které mi okamžitě začaly chodit. Setkával jsem se i se spontánními reakcemi lidí na ulicích, které určitě nebyly organizovány," řekl Havel. Lidé zapalovali svíčky i u jejich domu, kde Václav Havel nežil už 20 let.
    
S bratrem je prý spojovalo i to, že se oba narodili ve znamení vah, což mimo jiné znamená, že je jim společná snaha smiřovat a seznamovat lidi. "On byl ale vždy spíš takzvaně do světa, lákal ho bohémský život mezi literáty a umělci. Já jsem byl naopak spíše domácí typ, zajímala mě především věda," sdělil ČT Havel s tím, že oba byli také puntičkáři.
    
Ivan M. Havel očekává, že se nyní objeví mnoho historických a politologických studií a také prognóz, jak se věci budou vyvíjet dál. "Ale já bych chtěl, aby na něj bylo vzpomínáno také jako na člověka. Měl rád humor, rád se veselil, vždy měl kolem se rád přátele. Vzpomínejte na něj tedy jako na člověka," dodal Havel.
    
První polistopadový prezident Václav Havel zemřel ve věku 75 let v neděli ráno na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. Vyjádření soustrasti přicházejí z celého světa. V Česku si lidé připomněli už v neděli Havlovu památku na několika shromážděních i zapalováním svíček. Na řadě významných budov visí černé vlajky. Vláda vyhlásila od středy do pátku státní smutek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …