Valašské obce sepisují petici na ministerstvo dopravy. Chtějí peníze

05.09.2011 14:56

Jedenáct měst a obcí na Valašsku se rozhodlo přimět Ministerstvo dopravy ČR k investování do výstavby Palačovské spojky pomocí petice. Zástupci měst a obcí proto vytvořili petiční výbor a nyní se budou snažit získat pod petici co nejvíce podpisů.

Valašské obce sepisují petici na ministerstvo dopravy. Chtějí peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

 Petice má zvrátit rozhodnutí ministerstva, které na výstavbu Palačovské spojky v úseku Lešná - Palačov nenašlo ve svém rozpočtu dostatek financí. Původně se přitom mělo s výstavbou začít ještě letos. Ministerstvo navíc zastavilo i druhou a třetí etapu stavby silnice I/35 Valašské Meziříčí - Lešná.

2018? To snad ne

„Doufáme, že se nám tímto krokem podaří ministra dopravy přesvědčit o nutnosti vybudování této stavby dříve, než v roce 2018," řekl Parlamentním Listům cz. starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka (ODS).

Je to neúnosné

Absence Palačovské spojky znamená zatěžování silnic I/35 a I/57 i dalších komunikací třetí třídy. „Ve Valašském Meziříčí, stejně jako v dalších desíti městech tří krajů, neustále narůstá tranzitní doprava, čímž dochází ke znečišťování ovzduší a překračování hygienických limit hluku. To má dopad na zdraví obyvatel města. Současná situace je prostě neúnosná," konstatoval Částečka. Silnice navíc nesplňují požadavky bezpečnosti silničního provozu a jsou příčinou častých dopravních nehod s následky těžkých zranění nebo i úmrtí.

Více o Zlínském kraji ZDE

K podpisu pod petici vyzývají představitelé dotčených obcí a měst také širokou veřejnost. Například obyvatelé Valašského Meziříčí mohou získat petiční archy na matrice a v informačním centru Rozvojové agentury VIA na zadním nádvoří zámku Žerotínů. Své souhlasné stanovisko mohou lidé vyjádřit do 9. září. Po uplynutí lhůty se podpisové archy ze všech měst zkompletují a zašlou na Ministerstvo dopravy ČR.

První etapa? Jedna miliarda

Představitelé měst Nový Jičín, Hranice, Valašské Meziříčí a obcí Hodslavice, Starý Jičín, Černotín, Milotice, Lešná, Bělotín, Špičky a Teplice nad Bečvou požadují co nejdříve obnovit přípravy inkriminované dopravní stavby a zajistit potřebné finance na realizaci alespoň první etapy do roku 2015. Dále poukazují na to, že jen za poslední čtyři roky padlo na údržbu silnic I/35 Hranice - Valašské Meziříčí a I/57 Nový Jičín - Valašské Meziříčí přibližně čtvrt miliardy korun. „Vybudování první etapy se pohybuje v nákladech jedné miliardy korun," dodal Částečka.

Více čtěte:

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Biháriová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…