Válečkem na těsto tloukla manžela, syn týral rodiče. Zlo u Jílkové

02.03.2012 4:33

Podle loňského průzkumu společnosti SANEP se více než pětina Čechů už v minulosti stala obětí domácího násilí. Velkou většinu tohoto čísla tvoří ženy, vzrůstá ovšem i počet týraných mužů. Stále častěji se také objevují týraní senioři. Někteří politici se v poslední době snaží zpřísnit tresty za podobné týrání, mnozí kritici ovšem dodávají: k čemu to bude, když policie už teď některé případy zkrátka řešit nechce.

Válečkem na těsto tloukla manžela, syn týral rodiče. Zlo u Jílkové
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Pořad Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou

"Policie přijela, ale nepomohla. Je to sice už pět let, ale pořád to je...," zlomil se hlas Vlasty Kukajové, která si se svým někdejším partnerem prožila doslova peklo. Dokázala se ale z nezdravé závislosti na milované osobě vymanit a je za to ráda. Ačkoli je pro ni vzpomínání na tuhle dobu života pořád těžké, nebála se přijít do studia České televize a v pořadu Máte slovo ukázala všem týraným ženám, že se lze vysvobodit. "Vy to neznáte, já to zažila. I moje lékařka mi napsala do lékařské zprávy, že jsem psychicky týraná, měla jsem modřiny, zlomenou ruku. A policie nic. Slyšela od něj, že mě zabije, jestli vstoupím na jeho pozemek, dokonce viděla, že mě napadl, ale nereagovala."

"V roce 2004 se změnilo nahlížení na domácí násilí," reagovala na Kukajovou policejní psycholožka Ludmila Čírtková. "Řeší se jak těžké, tak lehčí případy. Loni se například uskutečnilo, pokud se nemýlím, 1 400 vykázání."

S psycholožkou souhlasila i policistka Alena Skoumalová, která se problematikou dlouhodobě zabývá. "Ano, přibližně od roku 2005 už se neřeší jen případy, kdy je někomu prokazatelně ublíženo, řeší se i psychické týrání. Oběť domácího násilí nemusí být od hlavy k patě v krvi."

Co se děje za dveřmi, už není jen vaše věc

Podle psycholožky Čírtkové je pro okolí často složité agresora vůbec zaregistrovat. "Dvě třetiny pachatelů jsou nenápadné, duševně zcela normální osobnosti, které netrpí žádnou zdravotní poruchou," podotkla. "Jen zkrátka nejsou schopni partnerského života." Senátor ČSSD Marcel Chládek, který iniciuje prosazení tvrdších trestů pro stalkery a který se pořadu rovněž účastnil, dodal: "V rozpoznání je velký problém zvlášť v případech, kdy je agresor velmi inteligentní a dokáže věc podat tak, že policie paradoxně nevěří spíš oběti."

Policistka Skoumalová ovšem zdůraznila - pokud je prý agresor inteligentní, často mu dojde, že dělá něco špatně už po prvním incidentu. "Jakmile dojde doma třeba k facce, žena to nahlásí a my muže vykážeme, působí to také jako prevence," uvedla Skoumalová s tím, že vykázat lze agresora až na deset dní. "Policista, který muže z domu vyprovází, s ním mluví a už v tomhle prvním kole mu vysvětlí, že na domácí násilí je paragraf, že se to nesmí a tvrdě se to trestá. Dá mu jasně najevo, že to, co se děje za dveřmi, už není jen doma, že už to není jen jeho věc. To často ten agresor ani neví."

"Válečkem na těsto mlátila partnera" aneb týrání není jen doménou mužů

Podle aktivisty za práva mužů Aleše Hodiny by se nemělo generalizovat, týrání a domácí násilí totiž není vždy jen doménou mužů - agresorů. Stále častěji naopak týrají ženy své druhy. Většinou jde o týrání psychické, vyskytne se ovšem i týrání fyzické. "Ano, existují i případy, kdy žena vyvolává hádky, bije svého muže válečkem na těsto a podobně. Nesvalujme to jen na muže," kývnul také senátor Chládek.

Hodina ovšem zdůraznil, že celý institut domácího násilí (nebo i stalkingu, tedy nebezpečného sledování) lze rovněž vypočítavě využít. "Je to tak trochu návod pro ženy, jak se zbavit svých mužů," podotkl Hodina. "Například, když žena obviní muže z násilí nebo stalkingu, když ten chce jen kontaktovat své dítě, což mu ona nechce dovolit." Ženám pak je prý u soudních sporů také nadržováno.

Doma máme nárok na to být v bezpečí

Stále častěji se rovněž objevují případy týrání seniorů. "Většinou je to syn, který se vrátí k rodičům po neúspěšném vztahu. Ti jsou ještě v pohodě kolem 60 a on se tam chová jako kolem té 20, když od nich odešel. Takže maminka vaří, tatínek to financuje, syn je například nezaměstnaný. Jak ti rodiče stárnou, přestávají to zvládat, tak řeknou svému padesátiletému synovi, že to takhle už nejde a tam to začíná," popsala modelovou situaci policistka Skoumalová. Týrání pak nejčastěji chodí hlásit otec, který to už dál nevydrží.

Skoumalová i týraná Kukajová opakovaně vyzvaly všechny, kteří jsou oběťmi některé z forem domácího násilí, ať zbytečně neotálejí a ohlásí agresora policii. Jak posléze trefně dodala psycholožka Čírtková: "Doma máme nárok na to být v bezpečí."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: par

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…