Válečná reportérka Procházková: Volby nikdo nezpochybnil, tak proč ne komunisty

25.10.2012 6:54

JINÝMA OČIMA Jasná hranice mezi demokratickou a nedospělou Evropou je tam, kde začínají být zpochybňovány volby. I když u nás vyhráli komunisté, nikdo to nezpochybnil. Nicméně lezení do zadku Rusku není dobré a řeči premiéra Petra Nečase o dalajlámismu jsou jen trapné. V Moskvě ho stejně nikdo nezná. Bývalá válečná reportérka Petra Procházková si za tím, co říká, stojí, a o Rusku toho ví opravdu hodně.

Válečná reportérka Procházková: Volby nikdo nezpochybnil, tak proč ne komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Válečná novinářka Petra Procházková

Obliba komunistů vyjádřená nejen v krajských volbách, ale i v některých průzkumech u mladých, nechává bývalou válečnou reportérku a současnou humanitární pracovnici Petru Procházkovou klidnou. „Proč by se mladí lidé měli až tak vrtat v totalitě. Když jsem byla náctiletá a starší mi vyprávěli o minulém režimu, tak to bylo stejné, jako když mi vyprávěli o protifašistickém odboji. Když to nemáte zažité jako pamětníci nebo političtí vězni, tak jde o epizodu v učebnicích historie,“ řekla žena, která psala zpravodajství hlavně o válečných konfliktech v oblasti Kavkazu, pak také založila občanské sdružení Berkat, v němž dodnes pomáhá lidem.

Volila hasiče

„Jsem pravicový volič, ale tentokrát jsem volila hasiče a jiné dobrovolníky. Také tápu a moc nevím, koho volit. Chápu, že část lidí volí komunisty protestně. Jsou ale i situace, že člověk kandidující za komunisty je slušný a lidé to o něm ví. Vždyť není pravda, že všichni členové současné KSČM, ale i bývalé KSČ, jsou či byli kriminálníky a stvůry špatných mravů. Je mi nesympatická jejich ideologie, ale to je vše. Dnes, když člověk nekrade, je to pro něj velkou devizou. Aby byl zvolen, tak skoro nic jiného nepotřebuje. Úroveň politického establishmentu je tak nízká, že stačí málo. Říká se, jednooký mezi slepými králem,“ podotkla. Ostatně subjekt, který volila, se oficiálně jmenuje Hnutí na podporu dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků (HNPD).

Boj proti komunismu, jako hlavní téma české pravice, podle ní už vyčpělo. „Dorůstající generace na tohle už neslyší. Dnes jsem psala něco o ukrajinských volbách a připomnělo mi to naši situaci. Jeden sociolog mi k tomu řekl, že se už voliči dnes nenechají až tak moc manipulovat. Na to, co se dělo v padesátých letech, už nikdo neslyší a proč by měl. Na internetu jsme si schopni vyhledat politické programy a podívat se na jejich splnitelnost. Všem stranám nastávají krušné časy a je to správné,“ dodala.

Nevěrohodní pravičáci

Přestože je pravicovým voličem, pravici prý již léta nevolí. „Pravicové strany nevolím již dlouho, protože mi nevyhovují. Ne kvůli programu, i když i tam bych měla námitky, protože v sobě mám sociální cítění, které mi také nesplňují, ale spíš mi nevyhovuje mravní kredit lidí, co tyto strany reprezentují. Samozřejmě že vím, že v ODS i TOP 09 je spousty slušných lidí, ale reprezentace stran je pro mě tak nevěrohodná, že jí prostě svůj hlas dát nechci. Mám u nich své oblíbence, jako je třeba kníže Karel Schwarzenberg, ale v jeho straně jsou i politici, o nichž mám dost nízké mínění a tím pádem s ní nechci mít nic společného. Nikdy s nimi do holportu nepůjdu, a proto zatím volím hasiče,“ vysvětlila dál.

Když se ohlédne východním směrem, tak si uvědomuje, jak se mnoho lidí v Česku má poměrně dobře. „Materiálně se máme poměrně dobře. Ale je fakt, že přibývá lidí, co se mají hůř, než před několika lety. Chudých lidí však přibývá v celé Evropě, protože tady máme ekonomickou krizi. Když to ale srovnáme s východem, tak si vůbec nedokážeme představit, co to je podvádění, skutečná ekonomická nouze a opravdová chudoba. U nás je to úžasné a drží mě to při zbytcích optimismu, že věřím a nezpochybňuju výsledky voleb, co u nás proběhnou. Nikoho nenapadlo říkat, že je někdo zfalšoval. Kdežto volby na východ od nás, neberu Slovensko, ale na Ukrajině, v Bělorusku a Gruzii, to je jiné kafe. Kolem voleb tam se vždy mluví o tom, že byly zfalšovány. Zde je také hranice mezi demokratickou a nedospělou Evropou. To, že vyhráli komunisti, mi vadí mnohem méně, než kdyby mi někdo zpochybnil volby, a řekl, že byly zmanipulovaný, protože by vyhrála ODS a TOP 09,“ zmínila.

Poznatky z východu

Pošilhávání zdejší politické garnitury po Rusku jí nevadí, ale netřeba být rektálními alpinisty. „Rusko musí být každopádně do určité míry naším ekonomickým partnerem. S tím nelze nic dělat. Nicméně podlézání, které předvedl premiér Petr Nečas ohledně dalajlámismu a tak, mě hluboce zklamalo a dost se za něj stydím. Jestli je možné si v něčem nebrat příklad z našich bývalých východních bratrů, tak je to v ignoraci něčeho, z čeho nic nekape. To jsou třeba lidská práva. V Rusku má hodnotu jen to, z čeho je nějaký zisk. Plyn, ropa, platící kamarádi. Kdybyste měl kvůli podpoře člověka, který je perzekvován, přijít o nějaký kšeft, tak přes to tam vlak nejede. Jde o čistě pragmatickou společnost, která lidská práva odsunula na nejzazší místo. To je vidět třeba na Sibiři u původních obyvatel. Když je s naší českou uprděností začneme kopírovat, tak budeme trapní. Vždyť se k nim to Nečasovo podlézání ani nedoneslo, ale na Západě se nám smějí,“ vysvětlila.

Rusům prý netřeba podlézat, tím se ničeho nedosáhne. „Rusové si tradičně neváží slabých a ustrašených partnerů a ani je za partnery nepokládají. Jakmile se jim někdo snaží podlézat, tak bude plyn kupovat dráž, než ten, co se jim postaví. Ruský medvěd má rád, když se mu postaví i zajíc. Když se někdo začne hrbit, tak ho zašlápne. Ostatně prezident Vladimir Putin ani neví, jak se náš premiér jmenuje. O tom jsem přesvědčená. Ví, jak se jmenuje náš prezident, protože je pojí dobré vztahy. Jediné, kdy se Česko dostalo do médií v Rusku, což sleduju, tak to bylo, když Václav Klaus tak hezky okomentoval válku v Gruzii. Tehdy byl s Fidelem Castrem jediným na světě, kdo to Rusům pochválil. Dobrá společnost, že? A nedávno ještě s alkoholem. A proč? Protože se ten průser konečně stal někomu jinému, než Rusům. Tam jich ohledně špatného chlastu umírají statisíce ročně, u nás třicet,“ doplnila.

Vadí jí neustálé vyhraňování se Česka vůči Evropské unii (EU). „Na Ukrajině to Dmitrij Medveděv, ještě když byl prezidentem, řekl jasně. Nemůžeš jedním zadkem sedět na dvou židlích. V jedné ruce neudržíš dva melouny, to zas říkají Afghánci. Mohu být partnerem Ruska a vystupovat jako součást Evropské unie. Nemohu si ale hrát na nezávislost, nadávat na EU a jako se kamarádit s Rusy. Pro ně je partnerem Evropa. Kdyby sem nejezdili do Karlových Varů a neměli nás jako levné a kultivované teritorium, tedy letovisko, kde se dá podnikat a dobře domluvit, tak ani nevědí, kde ležíme. My jsme z jejich pohledu bezvýznamný a nicotný červ. Proto v jednání s Ruskem musíme za každou cenu držet basu s EU,“ sdělila.

V knihkupectví Fišer v Praze, kde se zúčastnila čtení z knihy Vlčice ze Sernovodsku, pro niž napsala vtipnou předmluvu, už zavírali. Ještě u vchodu prohlásila, že ji sice kamarádka kladla na srdce, aby si dala na ParlamentníListy.cz bacha, ale pak dodala, že se nemá čeho bát, protože za tím, co říká, si stojí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…