Vandas: Do Bydžova si boxer neberu. Policisté jsou na naší straně

06.03.2011 19:30

ROZHOVOR Původně jsme se jen chtěli zeptat, kolik stoupenců ultrapravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti bude za týden pochodovat Novým Bydžovem. Tomáš Vandas, šéf partaje, která se kvůli extremistickým postojům musela před rokem přejmenovat, toho ovšem do telefonu prozradil tolik, že se redakce rozhodla publikovat interview celé.

Vandas: Do Bydžova si boxer neberu. Policisté jsou na naší straně

Díky tomu se například dozvíte, že Vandas neví nic o tom, že by do města sužovaného etnicko - sociálními problémy měli v sobotu přijet nějací neonacisté. Že vlastně žádnou neonacistickou organizaci ani nezná.

Že zasahující policisté jasně drží „dělníkům" palce. Že DSSS nejsou žádní rasisté, kteří jedou provokovat. A že jestli Vandas uvidí v průvodu ultrapravičáků nějakého násilníka, chytne ho za límec a předá policii.


Internetové stránky vašich odpůrců varují, že spolu s DSSS míří do Bydžova členové neonacistických organizací a že se chystá útok proti tamním Romům. Varuje například Česká pirátská strana a...

To je takový obvyklý kolovrátek. Takové to strašení, že my, členové a příznivci Dělnické strany, když se někde sejdeme, tak hrozí nebezpečí neonacismu, extremismu a podobně. Nevím o žádných členech nějakých neonacistických organizací, kteří by tam měli přijet. Vím pouze, že tam přijedou lidé, kteří jsou nespokojeni se současnou situací v ČR, kterým není lhostejné, co se děje v Novém Bydžově a jiných městech. Pochybuji o tom, že by tam měli přijet nějací neonacisté, kterými se tady straší.

Takže - z pohledu pořadatele - přijdou jenom vaši „dělníci" a žádná neonacistická hnutí se neorganizují?

Pořadatelem je Dělnická strana sociální spravedlnosti. Pokud nás budou chtít podpořit občané, tak my nevíme, jestli jsou členové nějakých jiných organizací - z pohledu mě jako politika - politických stran. Já žádné jiné organizace neznám.

Počkejte...

...mohou to být občanská sdružení - Dělnická mládež, to samozřejmě ano. Tato organizace tam bude přítomna. To je řádně registrované sdružení na ministerstvu vnitra. Opravdu nevím, kdo jiný by měl dorazit. Je to kolovrátek, kdy se straší, aby lidi zatáhli rolety a zůstali zavření doma.

Na akcích DSSS se násilné nebo protizákonné věci nedějí?

Z naší strany rozhodně ne! Předpokládám, že pokud by nám někdo chtěl narušovat řádně nahlášený mítink a pochod, policie zasáhne a obnoví pořádek.

Takže třeba server Romea.cz varuje před násilnostmi úplně zbytečně?

Pokud by chtěl někdo vyvolávat násilí, tak si myslím, že to budou členové jiných stran. Jak jste říkal ČPS, Mladí zelení... Myslím, že jich je tolik, že by se mohli scházet tak někde v telefonní budce. Já tyhle výzvy neberu ani nijak vážně.

Za členy a sympatizanty DSSS, říkáte, můžete ručit. Vy si s sebou tedy boxer v kapse nepřinesete?

Rozhodně ne! (smích) Na veřejná shromáždění si takové věci prostě brát nemůžete. Z naší strany rozhodně nic takového neočekávejte.

To skoro vypadá na setkání neozbrojených pacifistů, kteří by snad mohli mít strach, že oni se stanou terčem násilí.

Pokud budeme terčem nějakých ataků, pak ať si každý po svém udělá obrázek, kdo v této zemi dodržuje zákony a kdo je porušuje. My tam jdeme s tím, že chceme, aby se obnovil pořádek, aby se slušní lidé nebáli chodit večer po ulicích. (...) A konec konců nebudu zastírat, že mezi řadovými policisty máme i docela dost sympatizantů, kteří nám ovšem podporu vyjadřují pod rouškou anonymity. Takže tam si myslím, že je to zcela jednoznačné.

V řadách policistů? To myslíte přímo u členů antikonfliktních a zásahových oddílů?

I u těch. My jsme takové reakce dostali, Já chápu, že ti lidé mají své rozkazy, které samozřejmě v rámci služby zcela logicky plní. Ale myslím si, a to jednání policistů, se kterými jsem se setkal já, když mi na rovinu říkají, že to, že musím na výslech podávat vysvětlení, že není z jejich hlavy a podobně, to samo o sobě vypovídá o postoji těch policistů. Ty sympatie tam jsou zcela jednoznačně neskrývané.

Teď mám zase pocit, že jdete pochodovat s tím, že když se něco strhne, tak vás policie ochrání.

Tak my se vždycky budeme spoléhat sami na sebe. Myslím, že nás tam bude takový dostatečný počet, že pokud by nás někdo napadl, tak se zcela logicky nedáme, to určitě ne. Přeci ale naším cílem není vyvolávat někde nějaké násilí. To pokud chce někdo dělat, pak je to zcela určitě někdo jiný, naši odpůrci. Ale co si budeme nalhávat, policie tam bude v hojném počtu, protože ty manévry už se dlouho připravují. Pokud by mělo dojít k nějakým provokacím a někdo by se snažil v našich řadách o něco takového, tak bude okamžitě pořadateli vyveden a předán policistům.

Takže když někdo z vašeho průvodu hodí dlažební kostku, tak Vy ho chytnete za límec a předáte policii?

Samozřejmě. Protože je jednoznačné, že takový člověk může být nasazený provokatér a že bude chtít takto zdiskreditovat naše shromáždění. My s takovou možností zcela logicky počítáme. Právě proto bude velmi silná pořadatelská služba, která bude na všechno dohlížet a dbát na to, aby takové případ nenastaly.

Kolik vás přijede? Máte domluvené nějaké svozy?

To se domlouvá regionálně v rámci místních krajských organizací. To si řídí jednotliví předsedové. Chtějí nás přijet podpořit lidé z celé republiky, z Moravy a z různých krajů. Myslím si, že tam bude velmi slušná účast.

Slušná účast? Zkuste to vyjádřit číslem, alespoň řádově.

To se těžko odhaduje. Závisí to také na tom, jaké bude počasí, nicméně si myslím, že by tam kolem čtyř, pěti stovek lidí mohlo být.

Byli jste v kontaktu s agenturou, která má chránit pořádek v Bydžově o víkendech?

Ne. Vím o tom, ale nebyli jsme v kontaktu. Tenkrát jsme pana starostu vyzvali dopisem, abychom si sedli a popovídali si o té situaci, která tam panuje. Pan starosta neměl ani slušnost odpovědět. Zaujal pozici mrtvého brouka a poté, když viděl, že tam chceme přijet, tak propadl jakési panice a začal nás honem vyzývat, abychom tuto akci odvolali, což jsme samozřejmě neučinili a také neučiníme.

A já jsem si myslel, že vám, kteří jste sami pořádali hlídky, se postup starosty s agenturou líbí.

No, on se najednou snaží ty věci řešit. Ale my zase máme informace, že on je tam na radnici 16 let a on sám tam ty lidi, kteří dneska porušují zákony, do toho města přitáhl. On je tam nechal s vidinou toho, že zvedne hranici počtu obyvatel v městě a tím pádem získá větší dotace a najednou se tváří jako zachránce, který to chce řešit. On je tím, který logicky nese spoluvinu za stav, který tam dnes je.

Co si od příští soboty slibujete? Jaké budou konkrétní výsledky demonstrace, kromě toho, že část obyvatel Nového Bydžova připravuje ve strachu o zdraví a majetek domobranu?

Předpokládáme, že dojde k řešení situace, protože se na to upne pozornost. Je to scénář, který jsme použili i v Litvínově na sídlišti Janov. Než jsme tam přišli, tak do té doby tam nehnul pro ty lidi nikdo prstem. Nikdo se o ně nezajímal. Teprve po našich mítincích se věci začaly řešit.

Já před sebou živě vidím obrázky vašeho pochodu v Janově. Upřímně řečeno, jestli tohle čeká Nový Bydžov, tak takhle si pokojné setkání nepředstavuji. (pozn red. V listopadu 2009 skončila demonstrace DS v Litvínově pouliční krvavou válkou ultrapravičáků s místními Romy a policií.)

(smích) Musíte rozlišovat akce, které pořádala Dělnická strana a které pořádaly jiné organizace. To byl například ten mítink na litvínovském náměstí 17. listopadu, kde my jsme pak ten následný pochod nepořádali. My chceme protestovat nenásilnou formou. 

ParlamentníListy.cz o Novém Bydžově:

SLEDUJEME téma Romové v Bydžově


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: blk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…