Vánoce a kila

16.12.2009 13:00

Vánoce byly dříve symbolem klidu, míru, hezkých vztahů. V současnosti figurují na seznamu nejrůznějších zátěžových situací pro člověka vedle nemoci, rozvodu apod., ne sice s tak velikým indexem stresu, ale na seznamu uvedeny jsou. Z vánoc se stává bláznivý a vysilující kuchařský maratón s nákupními horečkami. Pro notorické dietáře přistupuje navíc další faktor - místo sdílené radosti s bližními z pohody vánoc nastupuje děs, že jim Ježíšek nadělí mnoho kilogramů navíc. Pokuste se prožít letošní vánoce v jiném duchu, věnujete čas strávený u plotny raději pobytu v přírodě s co možná nejvíce pohybu.

Vánoce a kila
Foto:
Popisek:

Když vyrazíte na procházku, poznáte, že heslo od diskomfortu ke komfortu má své oprávnění. Když dosednete po vydatné procházce do křesla, vychutnáte kousek cukroví daleko více a budete z něho mít větší požitek, než kdybyste se cukrovím přejídali celý den u televize. Požitek z jídla totiž neroste s jeho množstvím. A navíc, když se budete při pečení cukroví řídit našimi radami, mohli byste vánoce zvládnout pohodově.

Pečení cukroví

Pečením cukroví začíná většinou zvýšený příjem energie – uždibování syrového či pečeného těsta, vylízávání hrnců, nadměrné ochutnávání polev či náplní – kilojouly přímo přetékají do vašeho těla a vy jste nakonec přeslazeni a samotné cukroví již nevychutnáte. Víte-li o sobě, že jste chroničtí ochutnávači, zkuste si jednou odkládat při pečení vše, co jste chtěli ochutnat ještě před tím, než to vložíte do úst, na zvláštní talířek. Názorně pak uvidíte, jaké množství potravin jste do sebe během pečení mohli nevědomky přijmout.  Můžete též zkusit při pečení cukroví žvýkat (mimochodem hodinou žvýkání vydáte 50 kJ).


Jaké cukroví tedy péct?

Největší pohromou pro naši postavu je nadměrná konzumace živočišných tuků a cukru, které tvoří základ klasického cukroví.

Většina klasického cukroví - rohlíček, pracna, slepovaná kolečka mají okolo 300 kJ, vosí hnízdo 500 kJ, rumové koule, cukroví s máslovým krémem až 1000 kJ na jeden kousek.

Jaké cukroví tedy péct?
Pokuste se při přípravě cukroví nahradit méně vhodné součásti zdravějšími.

Omezení cukru:

-    Snažte se méně sladit, kde to nejde, nahraďte cukr nekalorickým sladidlem (pozor při vysokých teplotách nad 180 oC ztrácí sladidla, kde je pouze aspartam, sladivost). Sušené ovoce místo cukru je výhodné k vyššímu množství vlákniny a minerálů a vitaminů.  Díky značnému obsahu cukru, lze využít do některého pečiva i mrkev.
Omezení tuku
-    Tuky přidávají cukroví velkou energetickou hodnotu. Místo máslových krémů používejte krémy pudinkové, tvarohové, nezapomeňte na želatinu nebo využívejte nízkotučné krémy či rostlinné tuky s menším procentem tuku (Flora light, Perla). Pokud nemáte speciální recept, uberte z receptu klasického část tuku (zhruba třetinu) a nahraďte mlékem či nízkotučným jogurtem. Plechy nevymazávejte, využijte pečící folie nebo ještě lépe folie No-stick.


Vejce
Vajíčko můžeme nahradit přípravkem Vajahit, který neobsahuje cholesterol a má 2x méně energie. Vajíčko můžeme nahradit i sojovou moukou, kterou rozkvedláme v sodovce.

Mouka
Bílou mouku lze nahradit zcela nebo částečně moukou celozrnnou. Celozrnná mouka má 2x více vlákniny a podstatně více minerálů (zinek, železo, vápník) a vitaminů (B1, B2 apod.). Při přípravě vánočního pečiva je velmi vhodná chuťově jemná špaldová mouka. Letos můžete např. nekombinovat třetinu mouky celozrnné a dvě třetiny mouky bílé, na kterou jste zvyklí, a za pár let už bude převládat mouka celozrnná a rodina nebude protestovat. Při zpracovávání celozrnné mouky je třeba větší množství tekutin a naopak nemusíte přidávat aromatizující přísady (rum, vanilka), protože má sama o sobě příjemnou vůni. Při pečení můžete použít celozrnnou mouku pšeničnou, pšeničnou špaldovou, žitnou, pohankovou, sojovou, amarantovou.


 Oříšky

  •     Můžete částečně nahradit obilnými klíčky, pšeničnými, žitnými.
  •     Můžete nahradit nasucho opraženými vločkami, a to nejen ovesnými, ale i ječnými, žitnými, sojovými.


Snížení energetické hodnoty

Energetickou hodnotu cukroví můžete snížit tak, že budete vyrábět, a tím i jíst menší a lehčí kousky, např. velmi tence nakrájené oříškové lupínky či pusinky. Účinné je zabudovat do cukroví také vlákninu. Lze použít vločky, mrkev, fíky, jablka, banány, švestky, meruňky apod. Takové cukroví nesníte naráz, protože ho musíte více kousat, vzhledem k vláknině dříve opustí Vaše tělo, a navíc přijmete i minerály a vitaminy.


Hledisko glykemického indexu

 Každá potravina ovlivňuje hladinu cukru v krvi 2- 4 hodiny po její konzumaci. Schopnost rozhoupat hladinu cukru v krvi, což je nevýhodné, vyjadřuje hodnota glykemického indexu. Za základ byla vzata hodnota glukózy 100, čím je tedy hodnota GI dané potraviny vyšší, tím  je to pro hubnutí nevýhodnější.

Na hodnotě GI se podílí především obsah a druh sacharidů, dále vzájemný poměr živin v potravině, množství vlákniny, způsob zpracování a množství zkonzumované potravy.


Z hlediska GI je pro cukroví  výhodné:

  •    Základ tvoří bílkoviny, tuky, škroby, co nejméně cukru
  •    čím vyšší je obsah vlákniny, tím nižší je hodnota GI
  •    když využijeme skladby potravy s převahou bílkovin přímo v receptu cukroví (více bílkovin a méně cukru -  např. pusinky s aspartamem, oříškové lupínky)  nebo    snědení cukroví zkombinujeme s potravinou     bohatou na bílkovinu (např. s tvarohem)
  •    pokud jíme menší množství (když sníte obrovské množství potraviny s nižším GI, stoupne  Vám hladina  cukru stejně, jak když sníte málo potraviny s vysokým GI)
  •    čím nižší je tepelné zpracování, tím nižší GI


Tipy na vánoční mlsání

Sněhové pusinky s aspartamem (pouze je sušíme, takže aspartam neztratí sladivost), případně s oříšky
Čokoládu s vysokým % kakaa (60-80%) rozlámejte na malé kousky, zabalte do alobalu a pověste na stromeček a pak s rozvahou zobejte. Hořká čokoláda má nízký GI, proto je i menší tendence k ukládání energie do tukových zásob a navíc má tak výraznou chuť, že Vám bude stačit opravdu malý kousek, který nezpůsobí výkyvy hladiny cukru v krvi.


Vánoční recepty ke stažení ZDE



Více najdete na www.stopcukrovce.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…