Vánoce jsou svátky klidu. Jak si je nenechat zkazit stresem?

23.12.2015 0:00

Dnešní „zrychlený svět“ na většinu lidí klade tak vysoké nároky, že se stresu vyhne jen málokdo. Většina z nás se navíc stres naučila vnímat jako nedílnou součást dnešní doby a přijímat ho do svého života jako něco samozřejmého, což je špatně.

Vánoce jsou svátky klidu. Jak si je nenechat zkazit stresem?
Foto: dodavatel TZ
Popisek: Vánoce

Permanentní stres je totiž jedním z faktorů, které mohou oslabit imunitu, a tím i naši dobrou kondici, kterou s přicházejícími Vánocemi potřebujeme všichni dvojnásob.

Nejrizikovější období

Stres je zjednodušeně řečeno reakce organismu na nadměrnou zátěž, se kterou se dennodenně potýká většina z nás. Někoho stresuje už jen pouhá cesta ucpaným městem do práce, jiného finanční potíže či rodinné neshody. Faktorů a situací, které nás každý den obklopují a vyvolávají stres, je nespočet. S blížícími se svátky se navíc míra stresu obvykle ještě zvyšuje, jelikož nad rámec svých běžných povinností musíme zařídit celou řadu věcí, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Ať už je to kvůli většímu množství práce, úklidu, pečení cukroví, vymýšlení a shánění těch pravých dárků pro naše blízké či dalším přípravám, předvánoční období je pro tělo každého člověka pořádná prověrka!

Není stres jako stres!

Určitou míru stresu, který není spojen s negativními zážitky a netrvá příliš dlouho, v podstatě potřebujeme. Pomáhá nám totiž překonávat nejrůznější překážky a motivuje nás k lepším výkonům, přitom ale našemu tělu nijak zásadně neškodí. Naopak velmi nebezpečný je stav, kdy se stres v našem životě objevuje dlouhodobě a často se opakuje. Právě v tomto případě může totiž narušit správnou funkci organismu a také jeho imunitního systému, což se projevuje nejčastěji zvýšenou únavou, stále se opakujícím nachlazením nebo dokonce chřipkou. Jak se takovému stavu a jeho negativním důsledkům bránit?

Silná imunita je základ!

Abychom se byli schopni bránit stresu, je důležité pečovat o imunitu a přirozeně ji posilovat například kvalitním spánkem, aktivním pohybem, otužováním nebo pestrou stravou. Kromě dodržování správné životosprávy a dostatečného příjmu vitamínů je ale velmi důležitá i péče o duši. Proto v rámci životního stylu nesmíte zapomínat na odpočinek a relaxaci čímkoliv, co vás dostává do pohody. Jestliže se i tak potýkáte s prvními příznaky oslabené imunity, jakými je únava nebo opakující se problémy s horními dýchacími cestami, můžete v tomto náročném předvánočním období vyzkoušet doplňky stravy (např. ImunoElixeer Rapid), které jsou přímo zaměřeny na akutní podporu imunitního systému.

Jak vše zvládnout?

Zvládnout všechny předvánoční přípravy bez pomoci je sice chvályhodné, ale na druhou stranu i nesmírně náročné. Snažte se proto nadměrnému stresu, který je velkým škůdcem vaší imunity, předcházet. Pomoci může několik následujících rad:

  • Naučte se říkat ne - pokud to není bezpodmínečně nutné, nepřebírejte práci ani zodpovědnost za ostatní.
  • Organizujte svůj čas a určete si priority - pokud si budete dávat mnoho nereálných úkolů, budete neustále ve stresu a nikdy nebudete spokojeni.
  • Pravidelně odpočívejte - skvěle fungují nejrůznější relaxační techniky, jako je jóga, meditace nebo masáže.
  • Vyzkoušejte něco nového - například alternativní metody, mezi něž patří homeopatie nebo akupunktura, jsou perfektní odbourávači stresu. 
  • Užívejte si - nezapomínejte, že by Vánoce měly být svátky klidu a pohody. Vyrazit můžete na nejrůznější vánoční koncerty, trhy nebo další akce, na kterých si nejenom odpočinete, ale navíc načerpáte tu pravou vánoční atmosféru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …