Vánoční cukroví- jednoduché, rychlé, zdravější

10.12.2014 12:44

Tipy na zdravější cukroví nicméně existují, tyto jsou ověřené – ale musí se i tak dávat pozor na jejich množství.

Vánoční cukroví- jednoduché, rychlé, zdravější
Foto:
Popisek:

Mrkvové rohlíčky -  40 kusů

Obsahují méně mouky, část mouky je nahrazena jemně mletými mandlemi a neobsahují v podstatě žádný přidaný cukr (každý kousek jen 0.5g cukru). Sladkost obstarává jemně nastrouhaná mrkev. Toto cukroví je díky nízkému množství sacharidů a nižšímu glykemickému indexu vhodné i pro diabetiky.

100 g mrkve nastrouhané najemno               

100 g másla

150 g hladké mouky

20 g vanilkového cukru

100 g mandlové mouky

5 g citronové šťávy

¼ lžičky skořice

Postup:

Mrkev nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní šťávu. Dejte stranou 50 g mandlové mouky – na obalení. Na vál dejte hladkou mouku. Přidejte nakrájené máslo, vymačkanou mrkev, 50 g mandlové mouky, vanilkový cukr, skořici a citronovou šťávu.

Vypracujte pevné těsto a nechte 1 hodinu v chladu. Pak vytvořte rohlíčky, které obalte ve zbylé mandlové mouce. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 C po dobu 15 – 18 minut (měly by lehce zrůžovět).

1 kousek:

Energie (kJ)   195

Bílkoviny(g)    0.9

Tuky(g)            3

Sacharidy(g)    4

Mandlové rohlíčky – 20 kusů

Polovina množství mouky je tvořena moukou špaldovou. Ta nejenže dodá cukroví příjemnou oříškovou chuť, ale zvyšuje i množství bílkovin, vitaminů a vlákniny. Těsto obsahuje zcela nepatrné množství cukru, po upečení jsou rohlíčky v cukru obaleny, ale toto množství je menší než 1 g na kus.

60 g hladké mouky

60 g špaldové hladké mouky

100 g másla

65 g mandlové mouky

25 g cukru krystal

1 žloutek

½ prášku do pečiva

Na obalení:

10 g moučkového cukru

5 g vanilkového cukru

Postup:

Na vál dejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, žloutek, cukr a mandlovou mouku. Vypracujte hladké těsto a dejte ho na 1 hodinu do chladu. Pak nechte těsto trochu ohřát a vytvarujte rohlíčky.

Dejte na plech vyložený papírem a pečte na 170 C po dobu 10-12 minut. Ještě teplé je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

1 kousek:

Energie (kJ)     351

Bílkoviny(g)    1.5

Tuky(g)            5.7

Sacharidy(g)    6.7

Ořechové řezy – 90 kusů

-        množství je na plech o velikosti 40 x 35 cm

Jejich hlavní výhodou je zvýšený obsah vlákniny díky přítomnosti drceného lněného semínka. Dalším zdrojem vlákniny je pak špaldová mouka. Ke slazení je použit hnědý cukr, ale v nižším množství.

220 g mletých vlašských ořechů

4 vejce

200 g másla

100 g špaldové mouky

100 g polohrubé mouky

200 g hnědého cukru

50 g drceného lněného semínka

1 prášek do pečiva

15 ml rumu

320 g rybízového džemu

170 g čokolády na vaření

30 g ztuženého tuku

Ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny (opravdu hodně). Přidejte vejce a znovu šlehejte. Přidejte mleté ořechy, lněné semínko, oba druhy mouky, rum, prášek do pečiva. Pořádně promíchejte. Na plech rozetřete asi 1/3 těsta a uhlaďte. Dejte na chvíli do mrazáku. Pak potřete povrch džemem a přidejte zbylé těsto. Rozetřete do hladka. Dejte péci na 160 C po dobu 30-40 minut (zkuste špejlí).

Nechte vychladnout.

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s tukem a pořádně rozmíchejte. Nalijte na placku a nechte ztuhnout. Pak nakrájejte.

1 kousek:

Energie (kJ)   278

Bílkoviny(g)  1.3

Tuky(g)          4.5

Sacharidy(g)   5.2

  

reklama

autor: Redakce

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…