Varnsdorf překvapil, pracují i Romové. Občané: Slyšíte, je tu klid

27.09.2011 16:40

REPORTÁŽ Město s asi šestnácti tisíci obyvateli ve Šluknovském výběžku, které v posledních týdnech proslulo sociálními nepokoji a vlnou demonstrací - Varnsdorf. Zatím poslední demonstrace se zde odehrála tuto sobotu. Od té doby panuje v tomto poněkud oprýskaném městě klid a to i přesto, že se zde v úterý v podvečer v rámci Dvaceti minut Radiožurnálu konala veřejná debata občanů a pozvaných politiků.

Varnsdorf překvapil, pracují i Romové. Občané: Slyšíte, je tu klid
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Romové ve Varnsdorfu

Během dne panoval na centrálním náměstí E. Beneše ve Varnsdorfu klid. Totéž platí také o hlavní zdejší tepně Národní ulici. Tu a tam jsou k vidění skupinky tří či čtyř Romů, ale ti si pouze tiše povídají mezi sebou. Výjimku z tohoto pravidla představoval pouze asi padesátiletý Rom Patrik, který na nedalekém autobusovém nádraží občas pokřikuje na lidi, jestli nechtějí koupit skleničku medu za dvacet korun.

OBRAZEM Neklidný Varnsdorf


„Nechceš si koupit? Je až ze západního Německa!" zdůrazňuje našemu redaktorovi. Obratem dodává, že tenhle občasný prodej je jeho jediným zdrojem příjmů, práci mu prý nikdo dát nechce. Patrikovi dává za pravdu i další z Romů, který postává na náměstí před zdejším úřadem práce.

Jak vidí, že jsem černej, posílají mě pryč

„Práce by tu asi i byla, ale jak v podniku vidí, že jsem černej, nechtějí mě zaměstnat," zlobí se dvacetiletý Tomáš. To, že ve Varnsdorfu a okolí přece jen nějaká práce je, potvrzuje i pohled na tabulku s nabídkou pracovních míst. Zdejší podniky shánějí klempíře, šičky, kuchaře a dokonce i IT specialistu. Jen pohled na nabízené platové ohodnocení může leckoho překvapit. Plat dvanácti tisíc korun patří podle nástěnky s pracovními místy do kategorie těch lepších. IT specialista se může těšit na čtrnáct tisíc.

OBRAZEM Ve Varnsdorfu v podhradí

Skutečností je, že na Národní ulici najdeme řadu prázdných výloh s cedulí „Na prodej" či „K pronájmu". Zdá se, že živnostníci tu nemají na růžích ustláno. Ale starousedlíci spěchající po Národní ulici tvrdí, že nezaměstnanost je tu už dlouho, bez ohledu na to, kdo zrovna vládne, nic s tím nedělá. Po vlně demonstrací se tak vlastně vše vrací do starých kolejí.


Paní Švejdová, působící na zdejším úřadu práce s lítostí v hlase redaktorovi ParlamentníchListů.cz oznamuje, že žádné další zprávy o nezaměstnanosti ve Varnsdorfu podat nemůže. „Bohužel vám nemohu poskytnout informace. Ráda bych vám něco řekla, ale máme to zakázané. Obraťte se na nám nadřízené pracoviště v Rumburku."

Kohoutová jen chtěla být zajímavá

Za semeniště všeho zla a epicentrum sociálních nepokojů bývají označovány herny všeho druhu. Pravdou je, že na Národní ulici, jen kousek od centrálního náměstí Varnsdorfu, prosperují hned čtyři herny, povětšinou s nonstop provozem. Jednou z nich je také herna bar Star Trek, kde po třinácté hodině posedávají jen tři hosté, dva mladí muži a žena. Ani jeden z nich nepatří k romské menšině.

Novináři to přibarvují

Svorně tvrdí, že ve městě v zásadě panuje klid. O sobotách se v městě sice demonstruje, ale v hernách samotných je klid. „Víte, myslím, že novináři si věci hodně přibarvují. Samozřejmě, že se tu čas od času něco stane, ale jinak už je tu klid," říká usměvavá barmanka v herně Star Trek.

Její slova potvrzuje i jeden z přítomných hostů. "Slyšíte to sám, je tu klid." Na námitku, že nedávno zde přece došlo k útoku na paní Kohoutovou, reaguje trochu podrážděně. "To je nějaká starší ženská, která jen chtěla být zajímavá, tak přilákala televizi," uzavírá.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE


Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …