Varnsdorfští svolali na neděli další protest proti Romům

15.01.2012 6:25

Varnsdorfští svolali na dnešní odpoledne na náměstí setkání nespokojených občanů, protesty proti Romům ve městě ožívají po necelých třech měsících. Místní chtějí podle organizátorů ohlášeného protestu vyjádřit podporu rodině, jejíž členové údajně byli o silvestrovské noci napadeni několika Romy před varnsdorfskou ubytovnou.

Varnsdorfští svolali na neděli další protest proti Romům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

 Pod hesly "Právo a bezpečnost" a "Právo na pravdivé a včasné informace" svolal akci na 14:00 na náměstí Edvarda Beneše varnsdorfský občan Petr Heinrich. Zároveň předem vyzval, aby se lidí nenechali strhnout k pochodu k romským ubytovnám. Podle mluvčí města Romany Macové je akce na náměstí řádně nahlášena, organizátoři odhadují účast na 200 lidí. Právě Heinrich zval místní na neohlášené setkání i minulou neděli, tehdy se na náměstí sešlo asi 50 lidí. Policie o akci ví a bude ji monitorovat.

Známý Lukáš Kohout popletl datum na žádosti

Na stejný den i hodinu si chtěl náměstí zabrat také Lukáš Kohout, vůdčí osoba podzimních protestních pochodů. "Jeho žádost ale měla problém s datem, nahlásil zábor na leden 2011. Vyzvali jsme ho k opravě, ale i tak bude až druhý v pořadí," řekla mluvčí.

SLEDUJEME témata: Šluknovsko

Na ulice měst ve Šluknovském výběžku byla upřena pozornost loni od konce srpna do poloviny října. Na začátku stály dva incidenty, při nichž podle policie napadli občany mladí ozbrojení Romové. Při následných protestech pochodoval ulicemi až tisícihlavý dav, jehož část provokovala konflikty s Romy i policií. Do akcí se zapojili také stoupenci extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti. Do regionu potom nějakou dobu mířily politické delegace, které hledaly opatření, jež by zmírnila sociální problémy ve vyloučených lokalitách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …