Vary jsou zohyzděny k nepoznání. Corbusier by se obracel v hrobě

02.09.2011 18:02

Slavný architekt Le Corbusier nazval okouzlující lázeňskou architekturu Karlových Varů „sletem dortů", který má „týž sloh a eleganci". Tento jednotný architektonický styl je ale nyní ohrožen. Důvodem je překotná výstavba nových bytových domů a hotelů, ničících typická panoramata města.

Vary jsou zohyzděny k nepoznání. Corbusier by se obracel v hrobě
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

V Karlových Varech bylo za posledních sto let postaveno hned několik kontroverzních staveb. Žádná z nich si netroufla konkurovat dominantám lázeňského centra, například sanatoriu Imperial.

Staví se stále. Novostavby ale zůstávají prázdné

Majestátní zámek nedávno zastínily, a to až s brutální arogancí, objekty několika bytových domů, které navíc, podobně jako většina jiných novostaveb, zejí prázdnotou. Ačkoliv každý takový projekt vyvolá poprask v médiích, v jeho stínu se jede tiše dále a než se památkáři vzpamatují, už stojí další hotel nebo výškový dům.

A to přesto, že příslušné instituce dávají kritikům za pravdu. Zasáhnout musela i kancelář ombudsmana, ale výsledek je většinou nulový. Novostavby rostou dál jako houby po dešti, lepší příměr lze najít jen stěží.

Karlovy Vary: Všude nápisy v ruštině. Máme foto

Vynalézavost nezná mezí

Vynalézavost stavbařů a investorů totiž nezná mezí. Typickým příkladem je bytový areál, čnící před Imperialem, jehož realizace byla původně povolena jako garážovací dům s komerčními prostory pro obchody a služby, spadajícími do kategorie veřejně prospěšné stavby. V tichosti se však změnil na komplex s luxusními apartmány, nabízenými v ceně kolem deseti milionů korun. Ačkoliv ministerstvo pro místní rozvoj konstatovalo „právně nepřijatelný stav", magistrát stavbu dodatečně legalizoval.

Hřebíčky přibývají

Bývalé vedení (koalice ODS a ČSSD) si tak zatlouklo jeden z hřebíčků do své rakve, brzy nato prohrálo volby, nicméně „garážovací" dům zůstal na svém místě a v jeho blízkosti vyrostla ještě horší monstra.

UNESCO: šance v nedohlednu

Kromě genia loci, jemuž v případě Karlových Varů podlehl nejen Corbusier, ale i tisíce návštěvníků, je ohrožen i zápis města na seznam Unesco. Usiluje o něj nová politická reprezentace města.

Více:

Karlovy Vary zvučilo ProMoPro. Bartoška nám prásknul telefonem
Primátor Karlových Varů: Ve státním sektoru vše trvá nekonečně dlouho

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…