Ve Šluknově se bude v sobotu demonstrovat proti růstu kriminality

12.10.2011 16:25

Ve Šluknově na Děčínsku se bude v sobotu demonstrovat proti rostoucí kriminalitě. V regionu tak půjde o devátý víkend demonstrací po sobě. Nejčastěji se akce konaly ve Varnsdorfu, kde ale na nadcházející víkend zabral centrum města hudební a divadelní festival. Organizátor protestů proto demonstraci přesunul do Šluknova, zjistila ČTK. Starostka města Eva Džumanová jeho aktivitu nepodporuje.

Ve Šluknově se bude v sobotu demonstrovat proti růstu kriminality
Foto: Miloš Polák
Popisek: Demonstrace v Ústí nad Labem

"Demonstrace je svolána z důvodu nárůstu kriminality ve Šluknovském výběžku," řekl dnes ČTK její svolavatel Lukáš Kohout. Protestující se mají sejít v 15:00 na šluknovském náměstí, odtud je plánován pochod na místní sídliště a zpět. Podle oznámení podaného na šluknovské radnici počítá s účastí asi 50 lidí.

Kohout opět sbírá body

"Nezaznamenala jsem dosud žádnou potřebu místních lidí scházet se na náměstích a protestovat. Kdyby to vzešlo od nich, stojím plně za nimi," řekla dnes ČTK Džumanová. Město Varnsdorf, kde se demonstrovalo každý víkend od 25. srpna, si tentokrát od demonstrací oddechne. Ulice města, včetně náměstí Edvarda Beneše, kde se shromáždění většinou konala, se zabrali pořadatelé hudebního a divadelního Festivalu pro radost. Ten byl ohlášen dopředu, proto si Kohout podle mluvčí Varnsdorfu Romany Macové nemohl na tento víkend náměstí zabrat.

SLEDUJEME témata: Šluknovsko Romové

V celém Šluknovském výběžku se zvýšila kriminalita, místní se necítí bezpečně a spojují tuto situaci s příchodem nových Romů do regionu. Aktivní protesty starousedlíků v srpnu vyprovokovala potyčka, kdy asi 20 Romů údajně napadlo mnohem menší skupinku místních cestou z diskotéky v Rumburku.

Od té doby ve Varnsdorfu obyvatelé pravidelně protestovali. Jejich nespokojenosti podle policie ke svému zviditelnění využívají i extremistická hnutí. Při demonstracích v polovině září policie nasadila kolem 600 policistů, proti radikálům zasahovala jízdní policie a vodní dělo. Počet demonstrantů i policistů od 10. září klesá.

Související:

Napadl Paroubka: Národní socialisto! Debile, nedělej agitku, slyšel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…