Ve Varnsdorfu lidé starostu vypískali, chtěli se dostat k Romům

17.09.2011 16:52

AKTUALIZOVÁNO Ve Varnsdorfu se konal další protest proti Romům. Na náměstí se podle reportéra ParlamentníchListů.cz sešlo kolem 400 lidí. Následně se do pochodu zapojila až tisícovka lidí. Policie byla v pozoru. Lidé se chtěli dostat k ubytovně s Romy. Nakonec se lidé pokojně rozešli.

Ve Varnsdorfu lidé starostu vypískali, chtěli se dostat k Romům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občanské hlídky ve Varnsdorfu

Sedmá demonstrace během necelého měsíce zaměstnávala tuto sobotu severočeský Varnsdorf. Opět při ní hrozily střety mezi policisty a demonstranty. Policie nasadila asi 300 mužů a slíbila, že na případné rasistické přečiny odpoví tvrdou protiakcí. Před týdnem se pochod DSSS zvrhl ve střety s policií. Nakonec však k násilným střetům nedošlo.

Podle reportéra ParlamentníchListů.cz se v sobotu po poledni sešlo na náměstí Edvarda Beneše na 400 lidí. Následně se do pochodu zapojila až tisícovka lidí. Pochod vyrazil směrem k ubytovně Sport, obývané sociálně slabými, zejména Romy. K ní se demonstranti pokoušeli už čtyřikrát neúspěšně proniknout.

I tentokrát demonstranty od ubytovny oddělil policejní kordon. Protestující se před policisty posadili na zem a vyčkávali. Asi po dvaceti minutách se dav vrátil na náměstí. "Průvod jsme nepustili dál, protože v oznámení o jeho trase je uvedno pouze obecně, že povede směrem k hotelu Sport. Není tam ale nic přímo o budově hotelu," vysvětlila mluvčí policie Ústeckého kraje Jarmila Hrubešová. Nespokojení obyvatelé se pak přesunuli před sídlo radnice. Následně se lidé pokojně rozešli. Přesto došlo k několika zraněním při individuálních potyčkách s policií, informoval Český rozhlas. Policie nakonec zatkla jednoho muže, který provolával rasistická hesla.



Demonstrace se na náměstí zúčastnil i starosta Martin Louka. Během krátkého proslovu jej přítomní lidé vypískali.

Policie zatím předvedla čtrnáct lidí. Neměli doklady, nebo u nich byly nalezeny zbraně. "Našli jsme například dva nože," podotkla mluvčí. Policie na silnicích do Varnsdorfu posílila policejní kontroly. Nad městem kroužil vrtulník.

Psali jsme:
S Romy se zachází jako s věcmi. Advokátka byla s Řápkovou v televizi
Odborář Dufek: Cikán ukradne slepici, stát mlčí. Braňme se

Vše o Varnsdorfu ZDE

Předchozí vývoj:

Už od 10:00 si vysvětlovalo problémy s občany i vedení města na debatě v sálu kina Panorama.  Bouřlivou debatu moderuje ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček, přítomno je vedení města v čele se starostou Martinem Loukou. Zástupci policie na setkání chybějí, což lidé "ocenili" pískotem. Co lidé v kině uvedli? "Nestojíme o parazity." "Policajti nic nedělají." "Děti z romské ubytovny mi dělají bordel na zahradě."

Lidé tak nadávají na policii i starostu Louku. Setkání vedení města s občany se koná podruhé. "Není to poprvé ani naposledy, chceme debaty dělat častěji, abychom s lidmi mluvili tváří v tvář a mohli přijít i ti, co nesledují každý den internet," prohlásil před zahájením debaty starosta Louka.

Situace ve Varnsdorfu se podle místních příliš nezlepšuje. "I když už jsou dny, kdy je třeba klidněji," připustila jedna z obyvatelek. Přestože je město plné policistů, stále se podle lidí krade. "Pořád můžete večer potkat ve městě Romy s kárkami plnými nakradeného železa. Mou vnučku přepadli za bílého dne, když šla z tréninku, sebrali jí tašku, ve které naštěstí mimo úboru nic neměla," řekla jiná žena. Slovní potyčky a nadávky jsou na denním pořádku a zazněly i na besedě, na kterou dorazilo i několik Romů. "I naše děti se bojí," řekla jedna z Romek.

Napsali jsme k tématu Romové
Sledujeme téma ŠLUKNOVSKO

Před týdnem se demonstrace účastnilo asi 1000 lidí a brzy se změnila v boj mezi policejními těžkooděnci a extremisty, při němž létaly z jedné strany láhve a kameny, z druhé potom dělbuchy, slzný plyn a proud z vodního děla. Celkem 37 lidí bylo zadrženo a šest zraněno. Policie následně obvinila pět lidí a možná ještě nepůjde o konečné číslo.

Dále čtěte:
Cikáni zdraví bílé spoluobčany, chválí ředitel varnsdorfského gymnázia
Kocáb předal vládě petici o Šluknovsku. Musí být dobrá vůle, radí
Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů
Okamura: Odpor k Romům roste. Stává se z toho skutečné společenské riziko

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz, ann

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …