Ve sněmovně je další návrh na omezení imunity zákonodárců

03.09.2011 16:03

V dolní komoře je další návrh na omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců. Předloha, kterou tentokrát podepsali poslanci ze všech sněmovních stran, by zrušila doživotní imunitu. Trvala by jen po dobu mandátu. Naposledy se o omezení imunity jednalo ve sněmovně loni na podzim. Koaliční návrh, který rušil i přestupkovou imunitu, poslanci neschválili. Jde o ústavní změnu, k jejímuž přijetí je potřebných 120 z 200 hlasů.

Ve sněmovně je další návrh na omezení imunity zákonodárců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Nynější předloha se týká jen doživotní imunity. Předkladatelé tvrdí, že rozšíření jejího rozsahu i na dobu zániku mandátu bylo chybou zákonodárce. "Takový rozsah imunity navrhovatelé považují za neodůvodněný," napsali v důvodové zprávě. 

Poslanec by byl stíhán po skončení mandátu 

Nadále bude podle předlohy platit, že poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasila, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku mandátu. Obdobně by to platilo pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní parlamentní komora. Promlčecí doba by podle předkladatelů neběžela. 

K tématu Omezení imunity neschváleno: Chcete dál svá privilegia, hřímal Kalousek

Na podzim hlasovalo pro ústavní změnu 89 ze 124 přítomných poslanců a nebyla přijala. ČSSD chtěla přestupkovou imunitu částečně zachovat, pro koaliční návrh zvedli ruce jen čtyři její poslanci. Vládních poslanců však bylo ve sněmovně jen 85 z tehdejších 118. V případě přestupkové imunity si nyní mohou zákonodárci vybrat způsob projednání svého přečinu, a to buď v obvyklém správním řízení, nebo v mandátovém a imunitním výboru. 

Nynější poslaneckou předlohu podepsali za strany vždy její zástupci ve vedení sněmovny a předsedové klubů. Za ODS to jsou Miroslava Němcová a Zbyněk Stanjura, za TOP 09 a Starosty Vlasta Parkanová a Petr Gazdík, za VV Kateřina Klasnová a Vít Bárta, za ČSSD Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka a za KSČM, která ve vedení komory nikoho nemá, jen šéf jejích poslanců Pavel Kováčik. 

Čtěte více:
Peake: Bárta jako předseda VV má naši podporu ať už s imunitou, nebo bez ní
Bárta koriguje svá slova: V čele klubu nekončím. Budu bojovat
Bárta požádal o vydání. Jeho fanynka jásá: Máte zas můj hlas
Poslanci nejspíš zbaví Bártu imunity. Většina souhlasí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…