Véčka si nechají "kálet" na hlavu dál. Odborníci vědí proč

31.03.2012 12:40

POLITOLOGOVÉ Na počty vládních krizí už pomalu nestačí prsty jedné ruky a Věci veřejné opětovně zvažují odchod z vládní koalice, tentokrát nejvážněji, neboť k tomu mají prý reálný důvod. Nejde o personální obsazení ministerstev ani o křížení volebních programů jednotlivých stran jako v minulých půtkách, nýbrž o poslední nahrávku nezařazené poslankyně Kristýny Kočí. Na té politička sama sebe nahrála a hovoří o pokusu premiéra Nečase a ministra Kalouska ji uplatit.

Véčka si nechají "kálet" na hlavu dál. Odborníci vědí proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John a Vít Bárta během jednání Poslanecké sněmovny

Redakcí oslovení politologové ovšem i přes sílu prohlášení uražených véčkařů vesměs nepředpokládají, že by nejmenší koaliční partner vládu opustil.
Faktický lídr strany Vít Bárta v pátek situaci vyšponoval svým prohlášením. “Včerejší reakce koaličních partnerů je výsměchem Věcem veřejným a je patrné, že koaliční partneři zapomněli na to, jak loni otevřeně podporovali snahy Kristýny Kočí o rozbití poslaneckého klubu. Je na grémiu a na regionech, co bude dál,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Místopředseda VV Tomáš Jarolím ve čtvrtek dokonce vyzval grémium, aby vládu opustilo. Do už tak napjaté situace se ještě vložili svými osobními invektivami ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a kontrující premiér Petr Nečas.

Infobox

Premiér Petr Nečas

Schwarzenberg vs. Nečas

Schwarzenberg v nadsázce doporučil Nečasovi, aby se po aféře kolem exprimátora a poslance ODS Pavla Béma "stáhnul do kláštera a podstoupil čtyřicet dní pokání".
Nečas pohotově na ta slova reagoval: “Dnešní výroky pana Karla Schwarzenberga považuji spíše za součást jeho probíhající prezidentské kampaně. Kdybych byl předsedou TOP 09, řekl bych si v tomto předvelikonočním období, že Bůh mě má rád, protože veřejnost zná obsah hovorů mezi pány Bémem a Janouškem a nezná obsah hovorů například mezi pány Schwarzenbergem a Bakalou či Kalouskem a Hávou.“ rýpl si.

Nenechme si kálet na hlavu

Možný odchod z koalice následně nevyloučil místopředseda poslaneckého klubu Otto Chaloupka, i když si trochu myslí, že Jarolím přichází s tímto požadavkem tak trošku s křížkem po funuse. „Mně se zdá, že někteří členové naší strany, když je potřeba akce a Chaloupka řve ´pojďme do akce´ a pojmenuje situaci a nutnou akci, tak všichni se zaleknou, sklopí hlavu, mají tři miliardy důvodů, jak se k tomu nevyjadřovat a jak to zamítnout. Když už je pak pozdě a když je zřetelné, že se mělo udělat to, co říkal Chaloupka, že se má udělat, tak se několik lidí s odvážným a odhodlaným výrazem ve tváři začne vyjadřovat v tom smyslu jako Chaloupka před týdnem či půl rokem. Teď se bít v prsa a říkat, že odstoupím, když VV neodejdou z koalice poté, co VV v koalici vůbec neměly být a kdy bylo tisíc důvodů z ní vystoupit daleko dřív, je pošetilé a není to poprvé,“ řekl ParlamentnímListům.cz Chaloupka.

Podle Zdeňka Zbořila VV z vlády odejít nemohou z pragmatických důvodů. “Myslím si, že odejít nemohou. Leasingové smlouvy a hypotéky na všechno už mají podepsány a vzdát se veřejných i neviditelných příjmů, ze kterých se budou nabyté věci splácet, nemohou,“ soudí pro ParlamentníListy.cz Zbořil. Jako pravděpodobnější mu přijde jiná varianta. „Spíš dojde na to dávno očekávané "vytunelování VV" a rozchod jejich členů do různých politických stran. Možná varianta je také nástup z VV vyvržené druhé ligy, tak nějak po gottwaldovsku, do vládních funkcí,“ uzavřel politolog.

Je to prý další "divadlo" VV

Jako divadélko pro veřejnost s jediným účelem vidí nastalou situaci Josef Mlejnek z FSV, který už v minulosti několikrát predikoval, že i přes silné řeči Véčka nakonec vždy stáhnou ocas.  „Myslím, že je to hra kvůli probíhajícímu soudu, aby Vít Bárta nebyl odsouzen jako korupčník. Co se týče odchodu VV z vlády, předpokládám, že to sami nechtějí, neboť pro ně by něco takového znamenalo odchod do propadliště dějin,“ argumentuje Mlejnek.

Obdobně vidí situaci také Miroslav Mareš z Masarykovy Univerzity. VV by podle něj mohly jen ztratit. Mareš ovšem nastiňuje možnost krizového vývoje, o níž dosud nikdo nemluvil. “Mohlo by teoreticky dojít k nějaké dohodě mezi TOP 09 a ČSSD s ODS  o vytvoření poloúřednické vlády, kde by si strany zachovaly silný vliv na ministerstva,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz, ale ani to prý není příliš pravděpodobné.

Pode Karla B. Müllera je na rozdíl od ostatních politologů skutečně možné, že VV odejdou z vlády. „Vztahy mezi koaličními partnery snad nemohou být horší. Důvěrou veřejnosti ve vládu to pochopitelně otřásá. Jak mohou občané důvěřovat vládě, že dokáže efektivně spravovat zemi, když jejíž členové si posílají přes média takové "pěkné" vzkazy, jako že jsou prošpiclovaná parta apod,“ táže se Müller. Celá kauza podle něho pak poukazuje na známou věc, a sice na vysokou míru zákulisních čachrů v české politice, které vynášejí k moci a vlivu občany pochybných kvalit, a které snadno vedou k pošpinění kohokoli a zároveň znemožňují se proti takovýmto útokům účinně bránit. “Obávám se, že kompetentním (tedy i důvěryhodným) politikům v této situaci zbývá jen jedna cesta, rezolutně odsoudit a distancovat se od obsahů unikajících nahrávek i od této praxe politické "soutěže". Uvidíme kolik takových se v naší politice najde,“ neskrývá zvědavost. Jak obsahy, tak praxe odposlouchávání, prý svědčí o vážných překážkách rozvinutí demokratického vládnutí v Česku.

  • Další odborné názory v rubrice Politologové ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…