Véčka vás brání před Kalouskem. Musíte jim to věřit, jinak skončí

29.08.2011 6:49

POLITOLOGOVÉ Když dva se perou, třetí se nesměje, ale odpočívá, aby se mohl poprat za chvíli. I takto se dá charakterizovat postavení koaličních partnerů. Každý přemýšlí na čem by se daly nahnat politické body a v konečném důsledku toto špičkování vede k paralýze vlády či k legislativním průtahům.

Véčka vás brání před Kalouskem. Musíte jim to věřit, jinak skončí
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

S politologem Josefem Mlejnkem z Fakulty sociálních věd jsme se pokusili analyzovat současné postavení Věcí veřejných a vyhlídky na budoucnost ve vládě premiéra Nečase, potažmo mimo ni.

Pohled zevnitř

Pozici Věcí veřejných a jejich budoucnost krásně popsala místopředsedkyně strany Karolína Peake. Příměr byl odporný, subjektivní, ale podle Mlejnka nebyl od reality nikterak vzdálený.

"
Víme, že legislativní práce s panem ministrem Kalouskem je jako v pořadu Faktor strachu, kde když chcete něčeho dosáhnout, tak k tomu musíte zbaštit něco, co vám jde velmi proti srsti. Jako kyblík tlustých červů, což je v tomhle případě zrušení stravenek. Je to otázka priorit a pan ministr Kalousek velmi umně zabalil zdanění hazardu (naši prioritu) do věcí, které jsou v rozporu s naším programem," trefně uvedla v rozhovoru pro Týden Karolína Peake.

Psali jsme:
Veverky vzkazují Kalouskovi: Hazard bude mimo daňovou reformu
Věci veřejné končí. Vědí to a budou kopat, varuje Pehe

Není na výběr

Manévrování Věcí veřejných ve vládě se podle politologa Mlejnka řídí pudem sebezáchovy. "Blokování reformních zákonů je součástí taktiky, kterou Věci veřejné nasadily. Musí se nyní zviditelňovat na sociálně citlivých tématech, kterým bezesporu je třeba boj za zachování stravenek ," míní Josef Mlejnek.

Politolog připouští, že vůči vládě tato taktika není zcela fér. "Je to trochu podrazáctví vůči koaličním partnerům, ale při pohledu na preference, jež jsou hluboko pod pěti procenty straně nic jiného nezbývá," vysvětlije pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta ministru financí Kalouskovi v pátek předeslal, ať nepočítá s tím, že by véčkaři zvedli ve sněmovně pro zrušení stravenek ruku. Podle Bárty je rušení stravenek je úplně nesmyslné společenské gesto a Bárta je přesvědčen, že Kalousek od něj nakonec rád ustoupí. Ministr financí však již dříve uvedl, že chce za zrušení daňového zvýhodnění pro stravenky bojovat do poslední kapky krve.

O víkendu pak poslanci VV potvrdili, že pro stravenky nezvednou ruku a navíc budou chtít jednat o zdanění hazardu zvlášť. Navíc požadují na pondělí jednání koaliční K9.

"Od pondělního jednání K9 si klub VV slibuje jednotný přístup koaličních partnerů a garanci pro druhou část jednání sociálního výboru," uvedl šéf strany Radek John. Důvodem přerušení výboru prý bylo předložení řady pozměňovacích návrhů členům výboru ze strany ministerstva práce a sociálních věcí až na zasedání. Vážné nejasnosti podle VV nastaly například u takzvané sociální karty nebo u kompetencí ohledně jednotného výplatního místa.

Gazdík: Komedie pro média

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík požadavek véček označil za komedii pro média a veřejnost."Koaliční partneři mají jistě právo požadovat o schůzku K9, i když by to bylo z hloupých důvodů," řekl v neděli večer.

Dodal, že se k sociální reformě scházela i koaliční skupina. "Jestli tedy teď Věci veřejné dva dny před jednáním sněmovny přijdou s tím, že s reformou mají problém, je to z jejich strany pouze snaha vyvolat mediální obraz, že se koalice opět hádá," dodal Gazdík.

Podrobněji:
Věci veřejné se dožadují jednání K9. Kvůli reformám

Sledujeme téma Sociální karty

Kdo je tam dokopal

Za budoucí protahování či blokování legislativních procesů ze strany VV si však koaliční partneři mohou podle Mlejnka částečně sami.

"Těžko se asi s jistotou dovíme, kdo stál za pučem Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky ale všechny indicie vedly k ODS. Ty nahrávky z interních jednání a maily z uzavřené komunikace stranu natolik poškodily, že se z toho už nemůžou dosti dlouhou dobu vyhrabat. Proto vyzobávají sociální témata, kterými by se ještě teoreticky mohly pozvolna přibližovat k pěti procentům, zajišťujícím přežití i v následujícím volebním období," argumentuje Mlejnek.

Strana podle odborníka nemá silné voličské jádro a její voliči jsou nyní zklamaní. "Nevím, co by se muselo stát, aby se zapomnělo na obálky Víta Bárty, 120 milionů Kristíny Kočí, čaroděje Michala Babáka a na jiné. Tyto skutečnosti mají už voliči VV pod kůží," uzavřel Mlejnek.

Šéf poslanců VV Vít Bárta také oznámil, že bude chtít být členem rozpočtového výboru a předseda VV Radek John (oba exministři Nečasovy vlády) by rád šéfoval výboru pro bezpečnost, jež by se oddělil od společného výboru pro obranu a bezpečnost.

Politici TOP 09 již uvedli, že by to mohl být problém, dokud véčkařský ministr školství Josef Dobeš neodvolá Ladislava Bátoru, jak požaduje ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

K věci psaly exkluzivně ParlamentníListy.cz:
Vyhoďte Bátoru, nebo John nedostane funkci. TOPka jako břitva
Víme, kam má namířeno Radek John. Jde o policii

Nová trafika pro "neschopného" Johna. Korte z topky nechce být vulgární

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…