Véčka vydírají a mohou stát i za pádem vlády, tvrdí Gazdík

09.01.2012 17:27

Občanští demokraté i politici TOP 09 odmítli v pondělí večer na jednání K9 spojovat církevní restituce s dalšími podmínkami, které si kladly Věci veřejné. „Žádáme VV, aby splnily uzavřenou dohodu,“ řekl po jednání koalice šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Véčka vydírají a mohou stát i za pádem vlády, tvrdí Gazdík
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík sleduje Miroslava Kalouska

Naopak, předseda „véček“ Radek John prohlásil, že za takovýchto okolností se dá mluvit o ultimátu, které jeho strana dostala. Znamená to totiž prý, že pokud véčka restituce nepodpoří, padne vláda.

„Tento způsob politického vydírání opravdu k pádu vlády může vést. Nyní už je vše na rozhodnutí všech koaličních stran a potažmo premiéra a vlády. Ta bude jednat na toto téma ve středu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Gazdík.

Věci veřejné  už v minulých dnech ohlásily, že vrácení majetku církvím nepodpoří, a to i přesto, že je k tomu  zavazuje koaliční dohoda. Argumentovaly tím, že  ekonomický vývoj u nás i v okolních zemích, není vhodný na vrácení majektu – a proto chtěly tento akt posunout až na další léta, kdy se může ekonomický a hospodářský vývoj v zemi opět po krizi stabilizovat.

Ihned poté, co s tímto tvrzením Věci veřejné vystoupily, objevily se názory, že to je z jejich strany boj o získání bodů u voličů a udržení se v jejich přízni. Podle aktuálních průzkumů, ale i obyčejných diskusí na internetu, se totiž projevuje na veřejnosti strach z nadcházející možné krize a s tím propojenými obavami z toho, jak by se vrácení majetku církvím mohlo odrazit na celkovém vývoji v zemi. Peněžní plnění restitucí odmítla i opozoční ČSSD. Restituce dlouhodobě kritizují i komunisté.

Premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil na pondělním jednání koaličních špiček odvoláním těch ministrů za Věci veřejné, kteří by ve středu na jednání vlády hlasovali proti návrhu zákona o církevních restitucích. Novinářům to řekl předseda VV Radek John po jednání K9.

Sledujeme téma Miliardy pro církve

Kývneme na církevní restituce, ale slučte ministerstva

Věci veřejné se pak dále také pokoušely koaliční partnery přesvědčit, aby kývli na jiné úspory ve vládě, které na oplátku za církevní restituce navrhují. Tyto změny by vedly například k odchodu nestraníka Jana Kubiceho z ministerstva vnitra. Na jeho místo v čele vnitra navrhují VV posunout ministra životního prostředí Tomáše Chalupu z ODS. Premiér Petr Nečas to však odmítá. VV s návrhem neuspěly ani na koaličním jednání.

Kdyby se tato rošáda (s odchodem Jana Kubiceho) Věcem veřejným podařila vyjednat, byla by to prý z pohledu VV odveta za loňské jaro. Tehdy musel vedení ministerstva opustit předseda VV Radek John, kterého vystřídal nestraník Kubice. S tím vy souviselo i to, aby se v rámci úspor některá ministerstva sloučila.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k tomu prohlásil, že problém s debatou o rušení ministerstev nemá.  Označil ale za nedůstojné, aby se to spojovalo s dalšími tématy. Na restitucích se totiž již shodlo celkem 17 církví a tři koaliční strany – tedy včetně Věcí veřejných.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…