Vědci objevili vzorce genů, které určují délku života

10.07.2010 14:00

Vzorce genů, které určují, zda se jeho nositel dožije stovky, nebo ne, s dosud největší přesností, jsou objeveny.

Vědci objevili vzorce genů, které určují délku života
Foto:
Popisek:

Washington - tato genová skladba platí i navzdory ostatním genetickým předpokladům, které jsou příčinou nejrůznějších nemocí.

Podle Dr. Paoly Sebastianové a Thomase Perlse z univerzity v americkém Bostonu "jde o objev, který se zatím nejvyšší přesností dovede předpovědět, zda se dotyčný dožije vysokého věku".

Bostonský tým geny 19 vzorců, které se 77 procentní přesností vypovídají o tom, kdo dosáhne dlouhověkosti, odhalil po několikaletém výzkumu.

Experti při něm sledovali 1 000 osob, které se dožily stovky a víc, a jejich genetickou výbavu srovnávali s 1 200 mladšími.
Ke svému překvapení zjistili, že nejstarší lidé mají stejné geny související s různými chorobami jako všichni ostatní. Podle všeho ale jejich vliv na organismus ruší geny dlouhověkosti.

"Kdekdo se zeptá:"Kdo by se chtěl dožít stovky, když se stářím přichází nemoci jako Alzheimer?" Ve skutečnosti ale po vysokém věku touží většina lidí," tvrdí Perls.

Lékaři ovšem upozorňují, že vlastnictví takových genů ještě neznamená, že se jejich držitel nemusí starat o své zdraví.

"Naši respondenti, kteří se dožili stovky, zároveň dodržovali pravidla zdravého životního stylu - cvičili, vyhýbali se alkoholu, nekouřili a díky víře a dobrým vztahům v rodině zvládali i stres," dodává Sebastianová.
(mb,Korzo,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…