Věk do důchodu se bude zvyšovat. Sněmovna přehlasovala Senát

21.06.2011 19:58

Věk odchodu do důchodu se bude postupně zvyšovat, výpočet penzí se od října kvůli rozhodnutí Ústavního soudu změní ve prospěch lidí s vyššími příjmy. Rozhodla o tom sněmovna hlasy vládní koalice, námitky levicového Senátu odmítla. Důchodovou novelu ještě dostane k podpisu prezident.

Věk do důchodu se bude zvyšovat. Sněmovna přehlasovala Senát

Věk odchodu do důchodu se bude zvyšovat, výpočet starobních důchodů se od října kvůli rozhodnutí Ústavního soudu změní ve prospěch lidí s vyššími příjmy. Poslanci vládní koalice tak přehlasovali námitky Senátu v rámci takzvané malé důchodové reformy. Novelu ještě musí podepsat prezident.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) poslancům řekl, že přijetí senátní verze by znamenalo opuštění principu, podle něhož každá koruna příspěvku, který lidé vloží do důchodového systému, se náležitě projeví na výši jejich penze.

Nový výpočet penzí má posílit zásluhovost, a to zvýšením základu, z něhož se důchody vypočítávají. Stanovení výše základní výměry důchodu bude vázáno na vývoj průměrné mzdy.

Zvyšování věku pro odchod do důchodu vláda navrhla z ekonomických důvodů a v návaznosti na prodlužující se průměrnou délku života. Týkat se bude žen narozených po roce 1955 a mužů narozených po roce 1965. Pro obě pohlaví má být tato věková hranice sjednocena v roce 2041.

Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 až v 67 letech, což je dosavadní horní hranice. Novela ale počítá s tím, že mladší ročníky by odcházely do důchodu ještě později.

Desetileté děti například v 71 letech, děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech, tedy v roce 2085.


Psali jsme:
Důchodci, ostrouháte. Mimořádné zvýšení penzí nebude

SLEDUJEME TÉMA: Důchodová reforma

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…