Veleba: Dovoz roste, naši sedláci jdou do útlumu

26.08.2010 13:41

Prezident Agrární komory Jan Veleba upozornil, že letošní sklizeň nebude dobrá, hlavně co se kvality obilovin týče. České zemědělství jde navíc podle něj stále do útlumu.

Veleba: Dovoz roste, naši sedláci jdou do útlumu

Agrární komora například odhaduje, že by schodek agrárního zahraničního obchodu za celý letošní rok měl vzrůst o více než dvě miliardy na 32 miliard korun. Tedy že se opět zvýší objem dovážených potravin.

„Je to záležitost řetězců, spotřebitelům nezbývá nic jiného, než kupovat to, co řetězce nabízejí," uvedl k tomu ve vysílání Rádia Česko prezident Agrární komory Jan Veleba.

Jak dále podotkl, zemědělství jde stále do útlumu.

„Vývoj je velmi nebezpečný, v současné době je sklizeno asi jen 70 procent obilí. Jsou určité plochy, které nepůjde sklidit vůbec. Nebude to tak, že by Česká republika měla málo obilí. Česká republika je soběstačná za každé situace, ale i v České republice bude určitý problém se zásobou kvalitního potravinářského obilí," upozornil dále Veleba.

Přesto by prý propad neměl ohrozit osmatřicátý ročník mezinárodního agrosalonu Země živitelka. Ten otevřel své brány ve čtvrtek. Mělo by se jej zúčastnit na šest stovek vystavovatelů, kteří budou chtít oslovit více než 100 tisíc návštěvníků.

Regionální potravina by měla naťuknout spotřebitele

Novinkou letošní Živitelky je prezentace značky Regionální potravina, což je program, který by měl pomoci prosadit spotřebu tuzemských tradičních výrobků.

„Podařilo se nám s potravinářskou komorou a s kraji rozjet tento program a už je nastartován v celé republice," podotkl k tomu prezident agrární komory.

 Podle něj nový ministr zemědělství Ivan Fuksa program podporuje.

Zda by mohl program pomoci i rozvoji samotného venkova, je ale stále otázkou. „Myslím si, že k žádné velké renesanci venkova nedojde, pokud neožije nejpřirozenější obor ve venkovském prostoru, kterým je zemědělství," dodal Veleba.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …