Velká hádka na Primě. Zaorálek přivedl Pospíšila do varu kvůli ÚSTR

21.04.2013 12:14

Vyostřená situace kolem Ústavu pro studium totalitních režimů neminula ani nedělní Partii na Primě. Do hádky kolem politického ovlivňování a uzavírání archivů se pustili místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Pospíšil (ODS) a místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek. To i přesto, že se na počátku debaty domluvili na klidném průběhu bez emocí.

Velká hádka na Primě. Zaorálek přivedl Pospíšila do varu kvůli ÚSTR
Foto: hns
Popisek: Jiří Pospíšil a Lubomír Zaorálek

Domluvu o poklidné debatě bez shazování však porušili oba hosté brzy. Pospíšil se totiž ihned opřel do Zaorálka kvůli odvolání Daniela Hermana z vedení ÚSTR. Podle Pospíšila totiž není normální, že když se vymění ředitel, aby odstoupilo dalších 15 osobností z vedení. Navíc, když se za Hermana postavili přední profesoři a kapacity působící v zahraničí.

Bývalý ministr spravedlnosti vidí velký problém i v tom, že si levice do pozic navrhla místo expertů a historiků své poradce a asistenty politiků. Několikrát při tom zopakoval, že se jednalo o připravovanou akci.

Danajský dar

To ale Zaorálek popřel a řeč obrátil na premiéra Nečase, kvůli kterému mu připadá celé vystupování ODS kolem ÚSTR a komunistů jako iracionální. Zatímco by se měl šéf kabinetu starat o miliardové úniky a nynější problémy po jeho vládě, stará se rok dopředu o výsledek voleb, upozornil již rozčilený Zaorálek. „Připadá mi, že je to skoro nedůstojné,“ dodal a označil tyto Nečasovy problémy za směšné a přehnané.

Poté Zaorálek přiznal, že je problematika ústavu pro ČSSD „danajský dar a povede k podobným střetům". Je totiž nešťastně založen.


ReproFoto: Prima family

To Pospíšil ale slyšet nechtěl. Podle něj je šokující nazývat komunisty směšným problémem. Místopředseda ODS má totiž za to, že celý problém zlehčuje nejen sám Zaorálek, ale i celá ČSSD. Nazval to pokrytectvím a označil přístup oranžových za negativní. Přitom to, že hrozí uzavření archivů ÚSTR, je podle exministra spravedlnosti klíčová věc. „Vidím vašeho hejtmana, jak se objímá s komunisty,“ rozvášnil se na Zaorálka Pospíšil.

Politika je totiž podle něj i o morálce. „Jsem možná emocionální, ale nechci se dočkat toho, aby zde zase byli komunisté,“ omluvil se za své rozčilení Pospíšil a dodal, že vláda komunistů je z hlediska morálního principu hazardem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Novotný

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…